Kvarnerbaai

 

Krk brug Kroatie

De Kvarnerbaai of de Kvarner Golf in Kroatië grenst aan het schiereiland Istrië en de regio Dalmatië en ligt in het noordwesten van het land. De Kvarner is een uitloper van de Adriatische Zee en in de Kvarnerbaai liggen een aantal onbewoonde eilanden en de bewoonde eilanden Krk, Cres, Pag, Losinj, Rab, Susak, Unije, Ilovik, Man en Vele Srakane.

 

Aan de kust van de baai liggen onder andere de plaatsen Rijeka, Opatija en Lovran. Tussen de eilanden Krk en Rab en het vasteland ligt het bijna 130 kilometer lange Velebit Kanaal. Het Velebit Kanaal is een moeilijke zeestraat voor de scheepvaart vanwege een sterke en onvoorspelbare wind. In de winter bereikt de Bora wind hier soms een kracht van 12 Bft maar in de zomer zijn er met de Mistral wind ook regelmatig onvoorspelbare windstoten.

 

Tussen het vasteland en het eiland Krk ligt de Krk brug, het is een boogbrug van gewapend beton met een totale lengte van 1450 meter.

 

De twee grootste eilanden in de Kvarnerbaai zijn Krk en Cres, beiden met een oppervlakte van iets meer dan 405 vierkante kilometer, tussen Krk en Cres vaart een veerboot.

De eilanden hebben een grotendeels groen en heuvelachtig landschap en er groeien veel soorten planten, in het gebied leven ook veel vogelsoorten en het eiland Cres is een van de weinige leefgebieden van de vale gier. In de zomermaanden zijn er rondom het eiland Losinj regelmatig dolfijnen te zien en er is een beschermd gebied voor de dolfijnen.

 

 

Het zijn sfeervolle eilanden met een roemrijk verleden, veel bezienswaardigheden en gezellige vissersdorpjes. De eilanden hebben schitterende beschutte baaien met helder blauw water en mooie stranden en veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. De mooiste zandstranden liggen op het eiland Rab, op de andere eilanden zijn de stranden afwisselend zand en kiezelstranden. Het meest rustige eiland is Losinj vanwege de wat moeilijker bereikbaarheid maar op alle eilanden is nog veel rust en ruimte te vinden.

 

 

Een vakantie aan de Kvarnerbaai kan op een van de eilanden Krk, Cres, Losinj of Rab of ontdek een van de vele kustplaatsen langs de baai zoals Opatija , Lovran , Icici , Novi Vinodolski en Klenovica of verken de Kvarnerregio door te eilandhoppen. Het is een groen en bosrijk gebied met een mild klimaat beschut door de bergen op het vasteland. Er zijn veel visrestaurants op de eilanden en rondom de Kvarnerbaai maar er zijn ook restaurants met specifieke lokale gerechten zoals de Istrische truffel en lokale wijnen.