Lim

 

Lim Kroatie

De Lim of de Limbaai in Kroatië ligt tussen de plaatsen Rovinj en Vrsar in de provincie Istrië. De naam Lim komt van het Latijnse woord voor limiet of grens. De Lim was de grens tussen de twee Romeinse provincies Dalamatië en Italia, later werd het een schuilplaats voor piraten. De bekendste piraat was kapitein Morgan en hij zou het dorp Mrgani hebben opgericht op korte afstand van de Lim, de piraten aanvallen waren gericht op de Venetiaanse koopvaardijschepen. Een gedeelte van de film “The Vikings” is bij de baai opgenomen, nu is de Lim een beschermd natuurgebied.

Limvallei Kroatie

 

De Limvallei heeft een lengte van 35 kilometer en mondt uit in de Limbaai, de vallei is ontstaan door de Pazincica rivier. De Limbaai ligt in het verlengde van de vallei en heeft een lengte van 10 kilometer, de Limbaai ziet er uit als een een soort kloof met dichtbegroeide hellingen met hoogtes van 20 tot 150 meter en de baai mondt uit in de Adriatische Zee.

 

Limbaai Kroatie

Vanwege de geringe breedte van de Limbaai wordt de baai ook wel een kanaal of een fjord genoemd maar het is een ria, een rivierdal dat uitmondt in zee. Een fjord ontstaat door een gletsjer, terwijl een ria ontstaat door een rivier. Op de groene oevers van de Limbaai groeien veel bomen zoals eiken en essen maar ook veel maquis, een lage begroeiing van mediterrane struiken. Halverwege de baai ligt de Grot van St. Romuald (Romualdova spilja) de grot wordt wel een piratengrot genoemd maar het is een kluizenaarsgrot, genoemd naar de kluizenaar St. Romuald. De Grot van St. Romuald ligt op een hoogte van 128 meter, achter de smalle ingang liggen zeven grotkamers en in de grotten leeft een kolonie vale vleermuizen (Myotis myotis).

oesterkwekerij Kroatie

 

De lange baai is rijk aan vis, het is een natuurlijke broedplaats en veel soorten vis overwinteren in dit gebied. Aan de oevers van de Lim wordt een hoge kwaliteit oesters en mosselen gekweekt en bij de restaurants “Viking” en “Fjord” aan de noordkant van de baai kunnen verse oesters of mosselen gegeten worden. Vanuit onder ander de plaatsen Porec , Rovinj en Vrsar gaan er excursies naar het natuurgebied en regelmatig worden er dolfijnen gespot tijdens zo’n excursie.