Lopud

 

Lopud is een klein eiland in Kroatië op korte afstand van Dubrovnik, het eilandje heeft een oppervlakte van 4,6 vierkante kilometer en ligt voor de kust van de regio Dalmatië in het zuiden van Kroatië. Het autovrije eiland is bereikbaar met de boot vanuit de plaatsen Dubrovnik, Trsteno, Orasac en Zaton, bij de haven ligt een dorpje en een goed strand. Het hoogste punt is Polacica met een hoogte van 216 meter. Lopud is een groen eiland en heeft een kustlijn met een lengte van ruim 11 kilometer en staat bekend om de goede zandstranden, in het weekend bezoeken veel dagjesmensen de stranden. Volgens de lokale legende strandde een van de Milaanse kruisvaarders tijdens een zware storm op Lopud, hij legde vervolgens de gelofte af om 100 kerken of kapellen te bouwen. Er staan er geen 100 op het eilandje maar het is wel de verklaring waarom er opmerkelijk veel kerkjes en kapelletjes op het eiland staan.

 

Lopud Kroatie

 

Lopud is een van de Elafieten eilanden, een archipel in Kroatië bestaande uit 13 eilanden, het zijn groene eilanden met ongerepte landschappen. De drie grootse eilanden zijn Sipan, Lopud en Kolocep.

 

Bezienswaardigheden Lopud

 

Bezienswaardigheden op Lopud zijn het Franciscaanse klooster, het fort Sutvrac, veel kerken, rustieke villa’s, enkele voormalige paleizen, een park met veel soorten bloemen en de mooie zandstranden in de baaien zoals het Sunj strand gelegen tussen twee heuvels. Het strand van Sunj wordt het mooiste tsrand van Lopud genoemd en loopt langzaam af in zee, ook de zeebodem met het ondiepe water is zanderig. Het traditionele Kroatische balspel Picigin wordt hier veel gespeeld, waarbij de spelers in het water staan maar de kleine bal het water niet mag raken. Picigin is een leuk behendigheidsspel waar iedereen aan kan meedoen.

 

 

Het park is een voormalige tuin van een villa uit de negentiende eeuw, in het park werden planten verzameld uit de hele wereld waardoor er nu een bijzondere collectie planten is te zien met vooral veel cactussen, bamboe en eucalyptus. Op het eiland zijn verder veel bosrijke gebieden met onder andere  palmen, cipressen en de aleppoden, bij de voormalige villa’s bloeit vooral de kleurrijke bougainville. Het Spaanse fort Sutvrac is gebouwd in 1563 en ligt op het hoogste punt van het eiland.

 

Kolocep

Lopud is een goed eiland om te wandelen of te fietsen, er loopt een wandelpad langs bijna de hele kustlijn met mooie uitzichten op de omgeving en met een van de mooiste zonsondergangen van de Adriatische kust. Lopud is een mooi eiland voor een korte of lange vakantie, er zijn een paar goede en moderne hotels met veel faciliteiten dicht bij het strand. Het groene eiland met de zandstranden ligt in een mooie mediterrane omgeving en er zijn goede restaurants met traditionele Kroatische gerechten. De stad Dubrovnik is gemakkelijk bereikbaar met de ferry en het is ook mogelijk om een dagtocht te maken naar de nabij gelegen eilanden Sipan of Kolocep.