Motovun

 

Motovun in Kroatië ligt centraal in het binnenland van de provincie Istrië, 30 kilometer ten noordoosten van Porec. De vestingstad Motovun, of Montana in het Italiaans, ligt op een hoogte van 270 meter, de huizen van de middeleeuwse stad staan verspreid op de heuvel maar de drie delen van de kleine stad zijn verbonden door stadsmuren, torens en stadspoorten. De stadsmuren van de vesting worden gebruikt als loopbrug en bieden een uniek uitzicht over heel Istrië.

 

 

Motovun staat op de voorlopige werelderfgoed lijst, het is een belangrijke historische vestingstad en de status van werelderfgoed zou kunnen voorkomen dat het plan van projectontwikkelaars voor de bouw van een villapark en een golfbaan in het landschap wordt uitgevoerd.

 

De belangrijkste stadspoorten zijn de dubbele buitenpoort van de stadstoren en de gotische binnenpoort die de toegang is naar het centrale plein. De ruimte tussen deze twee poorten wordt door drie restaurants gebruikt als terras met uitzicht op de stadswallen en de Mirna Vallei. Het centrale plein is genoemd naar de componist Andrea Antico.

 

In de zomer wordt er elk jaar het Motovun filmfestival georganiseerd, het is een klein filmfestival in de openlucht. De oude trein van de smalspoorbaan Parenzana van Triëst naar Porec reed ook via Motovun, in de heuvel is de oude tunnel nog te zien en het is nu een wandelroute.

 

 

De St. Stefanus kerk is gebouwd aan het begin van de zeventiende eeuw en heeft een vrijstaande klokkentoren.

 

Motovun bos

 

Aan de voet van de heuvel van Motovun stroomt de Mirna rivier en aan de overkant van de rivier ligt de Mirna Vallei en het Motovunbos of Montanabos. Het eikenbos van Motovun heeft een oppervlakte van tien vierkante kilometer waarvan een klein gedeelte beschermd gebied is. Het is een bijzonder bos met vochtige grond en een belangrijke vindplaats van de Istrische truffel. De truffel is een kostbare paddenstoel die onder de grond op de wortels van bomen groeit, met behulp van getrainde honden wordt dagelijks naar de truffel gezocht. De Witte truffel (Tuber magnatum) is bijzonder smaakvol maar prijzig en groeit maar op een paar plaatsen in Zuid-Europa, pogingen om de truffel te telen zijn tot nu toe niet gelukt. Op de hellingen van de heuvel bij het Motovunbos worden de druivensoorten Malvasia en Teran geteeld.

 

 

Motovun en het bos is een schitterende omgeving om het landelijke en historische Istrië te verkennen en om lokale gerechten te eten in een van de restaurants. Er zijn ook verschillende winkeltjes waar lokale producten gekocht kunnen worden maar ook boeken over de geschiedenis of het boek van schrijver Vladimir Nazor over de legende van Veli Joze, de dappere en goede reus die leefde in de bossen van Motovun.