Novigrad

 

Novigrad Istrie Kroatie

Novigrad in Kroatië ligt in de regio Istrië en 20 kilometer ten noorden van de stad Porec, de plaats wordt ook wel Novigrad Istarski genoemd om een onderscheid te maken met de andere Kroatische steden met dezelfde naam. De Italianen noemden het stadje Cittanova. Novigrad in Istrië heeft een mooie ligging op een klein schiereiland en aan een grote baai. Het gezellige centrum van Novigrad heeft een karakteristieke middeleeuwse structuur met smalle kronkelende straatjes en winkeltjes. In het verleden was Novigrad vooral een vissersplaats maar later begonnen de inwoners te werken in de textielindustrie en in de nabij gelegen steengroeve. Toen de steengroeve werd gesloten ontwikkelde zich meer landbouw in de regio vooral gericht op de productie van olijfolie en wijn en sinds kort is het een kleinschalige toeristische bestemming.

 

Bezienswaardigheden Novigrad

 

De kerk van St. Pelagius in Novigrad is oorspronkelijk waarschijnlijk gebouwd in de achtste eeuw maar herbouwd in de vijftiende en zestiende eeuw. St. Pelagius van Constanse is ook de beschermheilige van het stadje. De vrijstaande klokkentoren op het kerkplein is gebouwd in 1883 naar model van de toren van San Marco in Venetië. Op de top van de 45 meter hoge klokkentoren is een standbeeld opgericht ter ere van St. Pelagius.

 

 

De vestingwerken van Novigrad stammen uit de middeleeuwen, er is nog een groot deel van de stadsmuur te zien met kantelen en twee ronde torens en aan de zuidmuur een loggia. Een loggia is in de architectuur een overdekte ruimte ondersteund door zuilen of pilaren en kan aan een gebouw gekoppeld zijn maar de loggia staat ook vaak op het belangrijkste plein van een stad en werd wel als podium gebruikt.

 

 

Rigo paleis Novigrad

Uit de tijd van het Venetiaanse Rijk zijn er huizen te zien gebouwd in Venetiaans gotische stijl en de Belvedère loggia van Novigrad uit de zestiende eeuw. De Belvedère loggia is gebouwd op een oude structuur van de verdedigingsmuur waarschijnlijk op de plaats van een toren en biedt schitterend uitzicht op zee. Via een gewelfde gang is de kleine jachthaven Novigrad Marina bereikbaar.

 

  • In het museum Lapidarium is een grote collectie stenen monumenten te zien.
  • De Karmelietenkerk in Novigrad is opgericht in de vijftiende eeuw in de kenmerkende Istrische bouwstijl.
  • De St. Agatha kerk is gebouwd in Romaanse stijl in de tiende of elfde eeuw en van binnen gerenoveerd.
  • Het Rigo paleis (eigenlijk meer een herenhuis) werd door de adellijke familie Rigo gebouwd in 1770 in barok stijl. Het Rigo paleis heeft mooie decoratieve elementen en op de begane grond is een museum met moderne kunst.

 

Stranden en vakantie Novigrad

 

Het Karpinjan strand is een stadsstrand en ligt net voorbij de jachthaven, het is een kiezelstrand met veel faciliteiten.

 

Het rustige Pinesta strand ligt iets ten noorden van Novigrad, het Pinesta strand is een langgerekt schoon zandstrand met bomen op de achtergrond.

 

Novigrad heeft een gezellige boulevard en er is een schaduwrijk stadspark. De plaats ligt in een groene omgeving tussen de wijngaarden en is een handige uitvalsbasis om het schiereiland Istrië te verkennen. In Novigrad zijn een paar kleinschalige hotels of appartementen, er is een camping en er zijn een paar kleine supermarkten. De restaurants en dan vooral enkele visrestaurants staan bekend als de beste van Istrië en mensen uit de omgeving komen hier graag uitgebreid eten.