Opatija

 

Opatija in Kroatië is een kustplaats aan de Kvarnerbaai in de Kvarner regio en ligt in de provincie Primorje-Gorski Kotar maar geografische gezien op het schiereiland Istrië in het noordwesten van Kroatië. Opatija ligt in een groene bosrijke omgeving aan de voet van het Ucka gebergte en het natuurpark Ucka en dertien kilometer ten westen van de plaats Rijeka. Opatija wordt in het Italiaans Abbazia genoemd en was een van de eerste plaatsen in het land waar het toerisme ontstond.

 

Opatija Kroatie

De stad heeft een rijke architectuur met een mediterrane uitstraling, veel gebouwen zijn ontworpen door de Oostenrijkse architect Carl Seidl. Aan het einde van de negentiende eeuw bouwden rijke koopmannen zomerhuizen in het gebied met zwembaden, parken en promenades. Het eerste officiële hotel, het huidige hotel Kvarner, werd gebouwd in 1884. Met een keizerlijk decreet in 1889 werd Opatija het eerste officiële kuuroord aan de Adriatische kust, vanuit heel Europa kwamen de aristocraten naar de inmiddels internationale bekende badplaats. Bij het ontstaan van het toerisme was de kustplaats vanwege de beschutte ligging vooral een vakantiebestemming om te overwinteren.

 

Bezienswaardigheden Opatija

 

St. Jacobskerk Opatija

De abdij van Sint Jacob is gebouwd in de veertiende eeuw en is de naamgever van de stad, de betekenis van Opatija is abdij. Op de plaats van de abdij in het St. James park staat nu de St. Jacobs kerk met de opvallende groene koepel ontworpen door de architect Seidl.

 

Er zijn villa’s en hotels uit de keizertijd met een bijzondere bouwstijl te zien, bij een aantal van deze villa’s liggen parken die open zijn voor bezichtiging. Villa Angiolina is gebouwd in 1844 en is nu een museum, bij de villa ligt nu het grote Opatija stadspark met verschillende tuinen en een collectie planten uit de hele wereld.

 

 

De Slatinastraat is een Kroatische Walk of Fame waar Kroatische beroemheden een tegel met een ster en hun naam hebben gekregen.

 

standbeeld Meisje met de zeemeeuw

Het opmerkelijke standbeeld “Meisje met zeemeeuw”  (Djevojka s galebom) ontworpen door Zvonko Car geplaats in 1956 staat op een rots bij het kunstpaviljoen en is uitgegroeid tot de meest symbolische bezienswaardigheid van de stad.

 

Goede stranden in Opatija die jaarlijks de Blauwe Vlag krijgen voor schone en veilige stranden zijn: het Plaza Lido gelegen bij het park van villa Angiolina. Het strand Plaza Tomasevac vlak bij het hotel Ambasador en het grootse strand van Opatija is het Plaza Slatina.

 

De Lungomare is de promenade van Opatija, de twaalf kilometer lange promenade ligt langs de kust tussen de plaatsen Volosko en Lovran. Langs de Lungomare liggen opmerkelijk mooi gebouwde villa’s en hotels en een aantal gedenkplaten, een van deze villa’s, de villa Frappart wordt gezien als een van de meest succesvolle gebouwen van de architect Carl Seidl. Het wandelpad langs de ruige bergachtige kust is in fases aangelegd tussen 1889 en 1911. Langs de boulevard liggen veel restaurants, een casino en cafe’s. Het hele jaar, maar vooral in de zomermaanden, zijn er in de kustplaats culturele evenementen zoals festivals, concerten en tentoonstellingen.

 

 

Opatija is een mooie uitvalsbasis om tijdens de vakantie, de interessante plaatsen op het schiereiland Istrië te bezoeken en om tijdens een boottocht de eilanden Cres en Krk in de Kvarnerbaai te ontdekken. Er zijn goede en betaalbare hotels en verschillende villa’s worden in de zomermaanden gebruikt voor verhuur aan toeristen.