Peljesac

 

Peljesac Kroatie

Peljesac in Kroatië is een schiereiland in de provincie Dubrovnik-Neretva in het uiterste zuiden van de regio Dalmatië. Peljesac is met het Kroatische vasteland verbonden via een smalle strook land bij de plaats Ston,

50 kilometer ten noorden van de stad Dubrovnik. Het schiereiland Peljesac heeft een oppervlakte van 358 vierkante kilometer, een lengte van 66 kilometer en een gemiddelde breedte van 7 kilometer. Het hoogste punt van Peljesac is de berg St. Elias (St. Ilija) met een hoogte van 961 meter op korte afstand van Orebic. De gevarieerde kustlijn van Peljesac met veel baaitjes en stranden heeft een totale lengte van circa 200 kilometer.

 

Peljesac Dubrovnik-Neretva Kroatie

Op het schiereiland ligt een goede hoofdweg vanaf Ston naar Orebic met een verbinding naar Trpanje. Er is verder een veerboot verbinding vanuit Orebic naar het eiland Korcula en vanuit Prapratno, op korte afstand van Ston, vaart er een ferry naar het eiland Mljet.

 

De vier iets grotere plaatsen op het schiereiland zijn Orebic in het westen en zuidwesten, Trpanje in het noordwesten, Janjina centraal gelegen en Ston in het oosten, verder zijn er nog een aantal dorpen maar het hele gebied is dunbevolkt. De kustplaatsen zijn een populaire vakantiebestemming en de bewoners leven van het toerisme maar ook van de wijnbouw en in mindere mate van de scheepvaart, de visserij en de oester- en de mosselkwekerijen bij Ston. De wijnen zoals de kwalitatieve Dingac en Postup worden gemaakt van de druivensoort Plavac mali, het zijn donkere rode wijen met een hoge wijnwaardering. De imposante stadsmuren van Ston worden wel de “Europese muur van China” genoemd.

 

Flora Peljesac

 

schiereiland Peljesac

Peljesac is een groen schiereiland met een gevarieerde mediterrane vegetatie met ruim 1100 soorten planten. Boomsoorten in het gebied zijn onder andere de Aleppoden, de Dalmatische zwarte den, de parasolden, cipressen, steeneik, johannesbroodboom, maar ook verschillende soorten heide, wikke en laurier en orchideeën en veel geurige kruiden zoals munt, rozemarijn, salie, lavendel en marjolein. Op de heuvels liggen terrasvormige wijngaarden en boomgaarden met olijfbomen, vijgenbomen, amandelbomen en er groeien granaatappels, sinaasappels en mandarijnen.

 

Vakantie Peljesac

 

Peljesac is een mooie vakantiebestemming in Kroatië, op het schiereiland liggen een aantal campings, vakantiehuizen en goede hotels. Het is een mooie, rustige en groene bestemming met veel mogelijkheden om te wandelen, te fietsen, te klimmen, actief te zijn in het water of om te relaxen op een van de stranden. Tijdens de vakantie is het gemakkelijk om uitstapjes te maken naar andere plaatsen op het grote schiereiland of naar de levendige plaats Dubrovnik, het eiland Korcula en het eiland Mljet met het natuurgebied.