Orebic

 

Orebic Peljesac Kroatie

Orebic in Kroatië heeft een mooie ligging aan de kust en aan de voet van de berg St. Elias, het is een kleine havenplaats in het westen en zuidwesten van het schiereiland Peljesac in de provincie Dubrovnik-Neretva aan de Dalmatische kust. Het stadje is genoemd naar de zeevaarders familie Orebic die in 1586 het kasteel in de versterkte nederzetting lieten restaureren. Orebic is bereikbaar via de weg bij de plaats Ston op het schiereiland en ligt op circa anderhalf uur rijden van Dubrovnik. Langs deze route liggen een aantal van de grootste wijngaarden van Kroatië, vooral bij de dorpen Potomje en Postup. In het stadje zijn goede supermarkten, een bank met pinautomaat en een postkantoor.

 

Bezienswaardigheden Orebic

Franciscaans klooster Orebic

 

klooster en uikijktoren Orebic

De belangrijkste bezienswaardigheden in Orebic zijn het maritiem museum, het kloostermuseum, de Sveti Ilija berg of de St. Elias berg en het Franciscaanse klooster van Onze-Lieve-Vrouw ter  Engelen met de uitkijktoren. Het Franciscaanse klooster werd gebouwd aan het einde van de zestiende eeuw in een gotisch-renaissance bouwstijl en ligt op een steile klif op een hoogte van 152 meter. Het klooster bestaat uit een verdieping met vier uitgebouwde vleugels, rondom het gebouw ligt een dicht begroeid dennenbos. Volgens een lokale legende was het de traditie dat zeevaarders die langs de voet van het klooster passeerden drie keer met de scheepshoorn toeterden en dat de broeders dit beantwoordden met het luiden van de kerkklok, het geluid van de klokken weerklonk over de hele zeestraat. Vanuit de uitkijktoren is er een mooi uitzicht op de Adriatische Zee en het eiland Korcula.

 

St. Elias berg Orebic Kroatie

De berg Elias genoemd naar St. Elias of de heilige Ilija (Elia) ligt in het Peljesac gebergte op een kleine drie kilometer ten westen van Orebic. Vanuit Orebic loopt er een gemarkeerd wandelpad naar de top St. Elias, de wandeling duurt circa twee uur en vanaf de top is er een schitterend uitzicht. Op korte afstand van de St. Elias top ligt een diepe grot maar die is niet altijd toegankelijk. Het is ook mogelijk om via verschillende klimroutes naar de top te gaan en vanuit omliggende dorpen zijn er ook gemarkeerde wandelroutes te volgen.

 

De St. Elias wordt ook wel de slangenberg (Vipera) genoemd vanwege de adders die hier leven, het is daarom belangrijk om goede en het liefst hoge wandelschoenen te gebruiken. De verlaten weiden en open plaatsen in de heuvels van de St. Elias is een van de belangrijkste locaties in Kroatië waar bijzonder veel wilde orchideeën groeien.

 

Vakantie Orebic

 

Orebic haven

Er zijn een aantal comfortabele hotels met een schitterende ligging met mooi uitzicht en veel faciliteiten, in het stadje en in de directe omgeving liggen restaurants en wijnproeverijen. Het bekendste strand bij Orebic is het Trstenica strand, het is een lang zandstrand met voldoende schaduw en het  loopt langzaam af in zee, langs de kust liggen nog een aantal kleinere stranden. In de directe omgeving liggen goede wandelpaden, het schiereiland zelf heeft ook diverse bezienswaardigheden en het eiland Korcula is vanuit Orebic gemakkelijk bereikbaar met de ferry, er is een dagelijkse verbinding naar de stad Korcula op het gelijknamige eiland.