Ston

 

Ston Peljesac

 

Ston in Kroatië is een kleine stad in het zuiden van het schiereiland Peljesac in de provincie Dubrovnik-Neretva aan de Dalmatische kust. Het schiereiland Peljesac is met het Kroatische vasteland verbonden via een smalle strook land bij de plaats Ston, 50 kilometer ten noorden van de stad Dubrovnik.

 

Bezienswaardigheden in Ston en de directe omgeving zijn onder ander de oesterkwekerijen bij Mali Ston, de Saline Ston en de verdedigingswerken met de torens en de imposante Muren van Ston.

 

Saline Ston

 

 

In het verleden was zoutwinning en de handel in zout een van de belangrijkste inkomstenbronnen en Ston werd hierdoor een welvarende stad. De zoutpannen de Saline Ston zijn nu nog steeds te zien en de wijze van productie is sinds de veertiende eeuw onveranderd. In de kwelders wordt het zout door natuurlijke verdamping gewonnen uit zeewater. De Saline Ston of de Zoutpannen Ston zijn waarschijnlijk de oudste nog in werking zijnde zoutpannen van heel Europa en het is een cultureel monument.

 

Muren van Ston

 

 

De Muren van Ston hadden oorspronkelijk een lengte van 7 kilometer en zijn gebouwd in de veertiende en vijftiende eeuw in een onregelmatige vijfhoekige vorm. De stadsmuren met 40 torens en 5 forten zijn gebouwd vanaf de smalste strook land bij Ston en lopen door tot aan Mali Ston. Binnen de muren werden huizen gebouwd maar de muren boden ook bescherming aan de kostbare zoutpannen. De Muren van Ston werden wel de “Europese muur van China” genoemd omdat het bouwplan van de stad opmerkelijk bijzonder was in Europa. Een gedeelte van de muren is ingestort door een zware aardbeving in 1667, de huidige lengte van de imposante muur is nu nog 5,5 kilometer met 20 torens en de overblijfselen van de forten. Latere aardbevingen hebben ook veel schade veroorzaakt maar de muren worden stelselmatig gerenoveerd. Langs de muren liggen op verschillende trajecten wandelpaden.

 

Mali Ston

 

 

Mali Ston is een kleine inham aan het einde van de Mali Ston Baai en ligt op korte afstand ten noordoosten van Ston, deze baai grenst aan het Ramsar wetland de Neretva Delta. De Mali Ston baai is een beschermd natuurgebied met een lengte van ruim 21 kilometer, het water is bijzonder schoon en er liggen grote oesterkwekerijen en kleinere mosselkwekerijen. De haven van Mali Ston werd gebouwd naar het model van de oude haven van Dubrovnik en de restaurants in het dorp zijn beroemd om hun uitstekende lokale gerechten. In Ston en de directe omgeving liggen een aantal goede hotels voor een langer verblijf maar de plaats wordt ook veel bezocht tijdens een dagtocht vanuit Orebic , een vissersplaats in het westen van Peljesac.