Porec

 

Porec ligt aan de westkust van het schiereiland Istrië in Kroatië, het is een oude stad die rond de haven is gebouwd. Het gebied heeft een mild klimaat en de stad ligt in een groene omgeving met mediterrane vegetatie en landbouw, vooral de productie van biologisch voedsel is belangrijk. Er wordt een goede biologische olijfolie geproduceerd en veel soorten wijnen zoals de Gamay-wijn, Merlot, Pinot noir, Teran wijn en de zoete wijn Malvezij.

 

Porec of Parenzo heeft een schitterende ligging en is een populaire bestemming voor een vakantie, de stad heeft een aantal bezienswaardigheden waaronder een werelderfgoed monument. Tegenover Porec ligt het eilandje Sveti Nikola en ten zuiden van de stad ligt bij de stad Rovinj het natuurgebied Lim.

 

Bezienswaardigheden Porec

 

De oude stad van Porec, Stari grad, ligt op een schiereiland bij de haven en is gebouwd volgens de oude Romeinse structuur. Centraal in de oude stad ligt de hoofdstraat Decumanus, aan deze straat liggen het Romaanse woonhuis uit de dertiende eeuw en veel winkels, cafeetjes en ijssalons.

 

Aan het einde van de Decumanus ligt het plein Marafor, een klein plein met iets verderop de restanten van Romeinse tempels. Er zijn nog restanten van de oude stadsmuren te zien en drie van de oorspronkelijke elf torens. Deze drie torens zijn de noordelijke toren, de vijfhoekige toren en de ronde toren, alle drie de torens zijn gebouwd in de 15de eeuw.

Twee van de drie torens kunnen beklommen worden en op de ronde toren ligt een café met terras.

 

 

De Euphrasiusbasiliek ligt in het historische centrum van Porec en is een werelderfgoed, de kerk is vernoemd naar een byzantijnse bisschop. De Euphrasius of Eufrasius is gebouwd in Byzantijnse stijl in de eerste helft van de zesde eeuw en in het interieur zijn onder andere mooie mozaïeken en 18 Griekse zuilen met het monogram van Sint Euphrasius te zien.

 

De basiliek is op zondag nog steeds als kerk in gebruik en is door de week open voor bezichtiging. Binnen het complex van de basiliek ligt ook het bisschoppelijk paleis met restanten van de oorspronkelijke muren en een museum.

 

Porec was het eindstation van de oude smalspoorbaan Parenzana en er zijn nog steeds oude stationsgebouwen, tunnels en viaducten in de omgeving te vinden. Er zijn wandelpaden langs de spoorlijn en fietsroutes door de tunnels.

 

Andere bezienswaardigheden in Porec zijn onder andere het stedelijk museum, het Romeinse Kanunnikenhuis, het oude theater, de neoklassieke kerk onze-lieve-vrouwe en bij het park een gotische kerk. Elk jaar op 30 april wordt de “Dag van de stad Porec” gevierd met veel culturele en sportieve evenementen.

 

Baredine grot

 

De Baredine grot ligt zes kilometer ten noordoosten van Porec, de grot is een natuurmonument en open voor bezoekers. De grot is goed verlicht en heeft een constante temperatuur van 14 graden. De Baredine grot is een verticale grot met een diepte van 132 meter, in de grot liggen meren met een diepte van 30 meter. Er zijn vijf schitterende grotkamers met druipsteen formaties open voor bezoekers, de druipsteen formaties hebben soms aparte namen zoals “de scheve toren van Pisa”.

 

In de grot leeft de zeldzame Olm of Grottenolm (Proteus anguinus). De Grottenolm is een salamander die alleen in grotten leeft. Bij de grot is een museum met oude tractoren, een klimcentrum en een mooi uitzicht op de wijngaarden die tot aan zee doorlopen.

 

 

 

 

Vakantie Porec

 

Porec is een populaire bestemming voor een vakantie en heeft al een aantal keer de “Grote Gouden Zon” ontvangen, een prestigieuze prijs voor een toeristische plaats in Kroatië met de beste accommodaties, de beste restaurants en het beste culturele aanbod. De hotels en restaurants in Porec bieden een goede service en de terrassen en boulevard zijn in de zomermaanden gezellig druk. Er is veel te doen in en rondom de stad, in de omgeving liggen goede stranden en bijna elke soort watersport is mogelijk. Langs de oude Parenzana spoorlijn liggen goede wandelpaden, er zijn wijnproeverijen in de omgeving en veel soorten excursies naar verschillende bestemmingen.