Praktische informatie Kroatië

 

Kroatië ligt in Zuid-Europa en grenst aan Slovenië, Hongarije, Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Servië en aan de Adriatische Zee, het land heeft een kustlijn met een lengte van 5.835 kilometer.

 

  • De vliegtijd vanaf Amsterdam naar Zagreb in Kroatië is 1 uur en 50 minuten, de vliegtijd van Amsterdam naar Split is 2 uur en 10 minuten, de vliegtijd van Amsterdam naar Dubrovnik is 2 uur en 20 minuten.  
  • Tijdsverschil, zowel in de zomer als in de winter is er in Kroatië geen tijdsverschil met Nederland.
  • Het kraanwater op het vasteland van Kroatië is van goede kwaliteit, op de eilanden is de kwaliteit meestal nog minder goed maar er wordt veel aan gedaan om dit te verbeteren. Hoewel het kraanwater op het vasteland goed drinkwater is vinden veel Nederlanders dat er te veel kalk in zit of dat het teveel naar chloor ruikt. Op de Kroatische eilanden is het advies om flessenwater te kopen, op het vasteland is het kwestie van smaak of je wel of geen flessenwater wilt kopen.
  • Het voltage is in Kroatië 230 volt en de stopcontacten zijn hetzelfde als in Nederland, er is geen verloopstekker nodig.
  • De munteenheid in Kroatië is de Kroatische Kuna, in de meeste gebieden wordt de Euro ook als betaalmiddel geaccepteerd. Als je aan het einde van de vakantie Kuna biljetten wil omwisselen voor euro’s dan heb je een aankoopbon nodig van Kuna’s (bon van cash opname bij de bank of wisselbon van cash euro’s omwisselen),  zorg dus dat je altijd een bon bewaard of je cash uitgeeft. In het hele land zijn veel pinautomaten en ook in winkels, hotels en op campings is het vaak mogelijk om te pinnen, creditcard betalingen zijn iets gebruikelijker dan betalen met een bankpas. Het land zal op z’n vroegst in 2020 de euro gaan invoeren.
  • Kroatië is lid van de Europese Unie maar nog geen Schengenland. Voor een vakantie in het land is een geldig Nederlands paspoort of identiteitskaart verplicht dat geldig moet zijn t/m terugkeer in Nederland. Er is geen visumplicht bij een bezoek aan het land van korter dan drie maanden.
  • Bij het verlies van paspoort of bij andere problemen kan men terecht bij de Nederlandse ambassade in Zagreb, de ambassade is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer:  +385 1 464 22 00
  • Noodnummers in Kroatië:  het Europese alarmnummer 112 voor dringende hulp van politie, brandweer of ambulance. Er wordt meestal Engels of Duits gesproken, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, het nummer is gratis en bereikbaar met een mobiele telefoon. Lokale noodnummers in Kroatië zijn: politie: 192, brandweer: 193 en ambulance: 194.
  • De winkels in Kroatië hebben ruime openingstijden en zijn over het algemeen geopend van maandag tot en met vrijdag van 08:00 tot 19:00 uur, op zaterdag van 08:00 tot 14:00 uur. Op zondag in de zomermaanden mogen de winkels aan de kustplaatsen ruimere openingstijden hanteren, op zaterdag zijn de winkels in toeristische gebieden ook veel geopend tot 19:00 en op zondag mogen ze zelfs geopend zijn van 08:00 tot 00:00. Buiten de kustplaatsen zijn de winkels op zondag gesloten. Banken zijn geopend van 08:00 tot 16:00 uur.
  • Het verkeer in Kroatië lijkt wat chaotischer dan in Nederland maar wordt wel gezien als vrij veilig, de snelwegen in het land zijn goed, de binnenwegen zijn over het algemeen minder goed. Bijna alle snelwegen in Kroatië zijn tolwegen, er wordt geen wegenvignet gebruikt. In de wintermaanden vanaf de laatste zondag in oktober tot en met de laatste zondag in maart is het verplicht om overdag dimlicht of dagrijlicht te voeren, ook bij slecht zicht in de zomermaanden is dimlicht verplicht. Bestuurders onder de 24 jaar hebben een absoluut alcoholverbod, voor oudere bestuurders is het maximaal toegestane alcoholgehalte 0,5 promille.