Pula

 

Pula in Kroatië is de grootste stad in de provincie Istrië en ligt aan de zuidpunt van het schiereiland Istrië. Pula wordt ook wel Pola genoemd en was in het verleden het bestuurlijk centrum van het Romeinse Istrië. Pula heeft een mild klimaat en ligt in een mooie natuurlijke omgeving, de haven ligt beschut en is ook geschikt voor grotere schepen.

 

 

De circa 60.000 inwoners verdienen hun geld met een lange traditie van wijn maken, visserij, scheepsbouw en het toerisme. Pula heeft opmerkelijke bezienswaardigheden met nog veel bouwwerken uit de Romeinse tijd.

 

Bezienswaardigheden Pula

 

Het Amfitheater van Pula met de grote arena is gebouwd door keizer Augustus en later uitgebouwd door keizer Vespanianus. Het ovaal van het amfitheater meet 132 meter bij 105 meter en heeft een hoogte van 32 meter. Het is een van de zes grootste overgebleven arena’s ter wereld en het best bewaarde oude monument van Kroatië. Het theater had 23.000 zitplaatsen en de ingangen van nu zijn nog dezelfde als waar de toeschouwers in de Romeinse tijd de arena binnen kwamen. De eerste twee verdiepingen hebben elk 72 bogen en de bovenste verdieping heeft 64 rechthoekige openingen.

 

De arena wordt nu nog gebruikt voor concerten, bekende mensen die hier hebben opgetreden zijn onder andere Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, Eros Ramazzotti, Sinead O’Connor, Leonard Cohen, Elton John, Sting en David Gilmour (Pink Floyd). Het Amfitheater van Pula is ook gebruikt voor filmopnames van de film Titus, gebaseerd op een tragedie van Shakespeare. Het theater wordt nu nog gebruikt tijdens het jaarlijkse Pula operafestival en het jaarlijkse Kroatische filmfestival en in de zomermaanden zijn er veel soorten theatervoorstellingen. In de ruimtes waar de gladiatoren verbleven is een museum met een permanente tentoonstelling over de wijnbouw in de streek.

 

De Boog van de Sergii is een oude Romeinse triomfboog ter ere van de drie broers Sergii die deelnamen aan de Slag bij Actium in het jaar 31 v. Chr. De triomfboog was oorspronkelijk een stadspoort met Korinthische zuilen en onder de boog liep een Romeinse weg.

 

 

De Gemina Poort, de Tweeling poort, is een stadspoort uit het midden van de tweede eeuw en de Poort van Hercules is gebouwd in de eerste eeuw.

 

De Tempel van Augustus in Pula is een goed bewaard gebleven Romeinse tempel en gebouwd ter ere van de Romeinse keizer Augustus. De tempel met Korintische zuilen heeft een lengte van 17,85 meter, een breedte van 8,05 meter en een hoogte van 14 meter.

 

De Kathedraal van Pula werd gebouwd in de vijfde eeuw maar later regelmatig uitgebreid, de kathedraal heeft een vrijstaande klokkentoren die deels gebouwd werd met stenen van het amfitheater.

 

Het Kasteel van Pula is een Venetiaans fort gebouwd op een strategische plaats aan de Pula Baai, het fort is gebouwd tussen 1631 en 1633.

 

Er zijn veel forten in Pula, een van deze forten is het fort Bourguignon dat gebouwd werd door het Oostenrijkse keizerrijk in de negentiende eeuw. Het fort is vernoemd naar de Oostenrijkse admiraal Anton Bourguignon von Baumberg en de belangrijkste reden om het fort te bouwen was ter bescherming van de haven.

 

 

De Sint Antonius kerk en klooster ligt naast het amfitheater, de kerk is gewijd aan Antonius van Padua. De kerk is gebouwd tussen 1929 en 1931, de klokkentoren van de Sint Antonius kerk heeft een hoogte van 45 meter en is het hoogste gebouw in Pula.

 

Andere bezienswaardigheden in Pula zijn onder andere het stadhuis en het historisch centrum gebouwd in Venetiaanse stijl, de byzantijnse kapel Maria Formosa, de kerk van St. Franciscus, het historisch museum en het archeologisch museum van Istrië vlakbij de Geminapoort.

 

Punta Verudela is een schiereiland op zo’n twee kilometer van het centrum van Pula. Op het schiereiland staat het fort Verudela en er liggen een aantal mooie stranden. In het Fort Verudela is het Pula Aquarium gevestigd dat zich onder meer actief inzet voor bescherming van de zeeschildpad in deze regio. Het Pula aquarium is het grootste aquarium van Kroatië en het eerste opvangcentrum voor zeeschildpadden in het land.

 

 

Excursies in de directe omgeving zijn er onder andere naar het nationale park Brijuni met de Brioni eilanden ten noorden van Pula, naar de stad Rovinj of naar het indrukwekkende beschermde landschap van Kaap Kamenjak ten zuiden van Pula.

 

Vakantie Pula

 

Pula is een mooie en sfeervolle plaats voor een vakantie in Kroatië, er zijn veel bezienswaardigheden en musea, goede stranden aan de Adriatische kust, veel watersport mogelijkheden zoals snorkelen, duiken of parasailen en het is een mooie groene wandelomgeving. Er zijn in Pula goede hotels, appartementen en een camping. In het centrum en aan de haven liggen verschillende soorten restaurants met gezellige terrassen.