Rabac

 

Rabac ligt aan de Kvarner Baai aan de oostkust op het schiereiland Istrië in Kroatië en tegenover het eiland Cres. Rabac is de havenstad van de middeleeuwse stad Labin, Labin ligt op korte afstand en wordt in het Italiaans Albona met de kustplaats Porto Albona genoemd. Rabac heeft een mooie ligging aan de voet van het groene dal en wordt wel de parel van de Kvarner Baai genoemd.

 

Rabac Kroatie

 

 

Het dorp heeft nog steeds de sfeer van een vissersplaats maar wordt de laatste tijd meer door het toerisme ontdekt. Er zijn twee pinautomaten in het dorp en er is een bank vlak bij de kleine haven, in Labin is een postkantoor en er is een goede busverbinding tussen Rabac en Labin.

 

Er zijn goede hotels en restaurants en een boulevard aan de haven met cafeetjes en winkeltjes. Rabac heeft veel kleine strandjes aan de verschillende inhammen van de baai met de schone zee.

 

Er zijn stille strandjes maar ook kindvriendelijke stranden met goede voorzieningen.

 

De goed onderhouden vier blauwe vlag stranden van Rabac zijn: het Maslinica strand, het St. Andrea strand, het Lanterna strand en het Girandella strand.

 

Vanuit Rabac zijn er in de omliggende heuvels mooie wandelingen te maken met uitzicht op de baai, onderweg en in het nabij gelegen stadje Labin zijn een aantal interessante bezienswaardigheden.

 

Labin

 

Labin ligt vijf kilometer ten noordwesten van Rabac, er is een goede bewegwijzerende wandelroute van de havenplaats naar de historische stad. Labin ligt op een hoogte van 320 meter en in de middeleeuwse binnenstad met de smalle straatjes zijn een aantal bezienswaardigheden. In het stadsmuseum zijn archeologische vondsten uit de omgeving te zien en informatie over de historie van de stad. Er is in het stadsmuseum ook een tentoonstelling over de mijnbouw te zien en er is, uniek in Europa, een miniatuur kolenmijn gebouwd. Het volkenkunde museum laat zien hoe de Romeinen en latere bewoners in deze omgeving leefden. In het nabij gelegen Dubrova is een beeldenpark, de wandelroute door het beeldenpark wordt de Witte Weg genoemd naar het witte Istrische kalksteen, er zijn ruim 90 beelden te zien in het park.

 

Labin Kroatie

Er zijn een aantal educatieve wandelpaden in de omgeving Rabac-Labin, de educatieve wandelpaden in Kroatië worden goed aangegeven en goed onderhouden, onderweg bij bezienswaardigheden staat meestal een informatiebord met een korte beschrijving. De wandelroutes Rabac-Labin liggen in de heuvels en de bossen met regelmatig schitterend uitzicht op de Kvarner Baai, er zijn wandelpaden langs oude kerkjes of volg de indrukwekkende Divine Trail langs watervallen,  bronnen en over riviertjes. Gratis download van de wandelroutes Rabac-Labin (PDF). Bij het toeristenkantoor in Labin is veel gratis informatie beschikbaar over de wandelingen en andere activiteiten in de omgeving.

 

Excursies vanuit Rabac

 

In de omgeving van Rabac zijn verschillende excursies mogelijk: boottochten langs de kust van Rabac, excursie naar het eiland Cres met een vispicknick, een dagtocht naar de stad Pula of een excursie naar de Brijuni eilanden. Het is ook mogelijk om binnen een dag de steden Rovinj en Porec te bezoeken met een traditionele lunch in het binnenland. Er zijn zelfs dagtochten naar de Postojna grotten in Slovenië of naar de Italiaanse stad Venetië en naar de bijzonder mooie Plitvice Meren, een werelderfgoed en nationaal park.