Risnjak

 

Nationaal Park Risnjak

De berg Risnjak ligt in het noorden van Kroatië in de Kvarnerregio en in de noordelijke regio van de  Dinarische Alpen bergketen. De Risnjak ligt grotendeels in het gelijknamige nationale park en de top van de berg heeft een hoogte van 1528 meter. De vier hoogste toppen van de Risnjak berg zijn:

1) de Veliki Risnjak met een hoogte van 1528 meter, 2) de Snjeznik met een hoogte van 1506 meter, 3) de Sjeverni Mali Risnjak met een hoogte van 1434 meter en 4) de Juzni Mali Risnjak met een hoogte van 1448 meter. De naam van de berg is afgeleid van het woord “Ris” het Kroatische woord voor lynx, een soort middelgrote kat. In het gebergte leven onder andere lynxen en gemzen; een hoefdier met een geitachtig uiterlijk.

 

Het hele natuurgebied wordt wel de Groene longen van Kroatië genoemd en het is een bijzonder rijk bebost gebied met vooral bij helder weer schitterende uitzichten op de Kvarnerbaai en met een groot aantal wandelpaden.

 

Nationaal Park Risnjak

 

Nationaal Park Risnjak in Kroatië ligt in de Kvarner regio in het bergachtige gebied Gorski Kotar en ligt in zijn geheel in de Kroatische provincie Primorje-Gorski Kotar, 45 kilometer ten noordoosten van de havenplaats Rijeka. Het Nationaal Park Risnjak heeft een oppervlakte van 63,5 vierkante kilometer en is sinds 1953 een nationaal park. Binnen het natuurgebied liggen het centrale deel van de Risnjak berg, de Snjeznik bergkam en de bron van de rivier Kupa. Het hele natuurgebied is een aantrekkelijk en afwisselend karst landschap. De Snjeznik bergkam in Kroatië is niet dezelfde als het nabij gelegen Sneznik Plateau in Slovenië.

 

 

De alpinist en botanicus Josip Schlosser (1801-1882) was de meest beroemde onderzoeker van dit natuurgebied aan het begin van de 19de eeuw. Hij heeft veel publicaties uitgegeven over de Risnjak berg en een uitgebreide flora geschreven over het natuurgebied. De eerste berghut in het gebied werd al in 1932 gebouwd. De top van de Risnjak, de Veliki Risnjak kan alleen lopend worden bereikt en op de oostelijke helling ligt de berghut gebouwd door Josip Schlosser. De wandeling begint bij het bezoekerscentrum en duurt circa 3 uur.

 

Flora en fauna

 

In de lagere delen van de bergen in het nationale park Risnjak groeien beuken- en zilversparren bossen waarvan grote delen nog onaangetast zijn. In de hogere delen zijn bergweiden, hier groeien onder andere harig alpenroosje, zwarte vanilleorchis, edelweiss, aster alpinus, verschillende gentianen en andere typische bergplanten. In het natuurgebied zijn ruim 110 vogelsoorten waargenomen en verder leven er onder andere de lynx, de bruine beer, everzwijn, edelhert, ree, gems, steenmarter en de boommarter.

 

 

De rotsachtige bergkam Snejznik heeft in Kroatië een lengte van 10 kilometer en is omgeven door bergweiden, de naam is afgeleid van het woord voor sneeuw. Ondanks de nabijheid van de zee ligt er tot ver in het voorjaar sneeuw op de toppen. Op de Snjeznik groeit net onder de top van nature de edelweiss.

 

Mooiste uitzicht van Kroatië

 

Vanaf de Snejznik top is er het mooiste uitzicht op de omgeving en dit uitzicht is volgens verschillende lokale en internationale bergbeklimmerorganisaties het mooiste uitzicht van heel Kroatië.

 

 

Bij helder weer zijn te zien: de Kvarnerbaai en de eilanden, de Rijekabaai, Istrië met als hoogste piek de Ucka van het natuurpark, het Sloveense Sneznik Plateau en bij helder weer zelfs de Kamnische Alpen in Slovenië en in het zuidoosten is er zicht op het bergmassief de Grote Kapela met op de achtergrond het Velebit gebergte.

 

Lokvemeer Kroatie

Ten westen van het dorp Lokve ligt het Lokvemeer, het is het grootse meer in de Kroatische bergen en achter het meer liggen de bergen van Risnjak.

Veertien kilometer ten noorden van het Lokvemeer ligt het bezoekerscentrum van het nationale park.

 

Bezoekerscentrum

 

Het bezoekerscentrum van het nationale park Risnjak ligt in Crni Lug ten zuidoosten van het natuurgebied.

Er zijn veel uitgezette wandelroutes en klimroutes, verschillende wandelroutes starten bij het bezoekerscentrum zoals het educatieve wandelpad Leska, een interessante wandeling met een lengte van 4,5 kilometer met als startpunt en eindpunt het bezoekerscentrum.