Rovinj

 

Rovinj ligt aan de westkust van de regio Istrië in Kroatië, 40 kilometer ten noorden van Pula en 35 kilometer ten zuiden van Porec. Rovinj is tweetalig, Kroatisch en Italiaans, en wordt ook wel Rovigno genoemd. Rovinj was oorspronkelijk een eiland maar is in 1763 verbonden met het vasteland van Kroatië, in het westen en het zuidwesten ligt de stad aan de Adriatische Zee en in het noorden aan de Limbaai.

 

 

Rovinj wordt wel de meest romantische stad van Kroatië genoemd, het is een sfeervolle stad met bezienswaardigheden en stranden in de omgeving. Rondom Rovinj liggen veel baaien en eilandjes, het grootste eiland is Sveta Katarina tegenover de oude binnenstad.

 

Bezienswaardigheden Rovinj

 

Het historisch centrum van Rovinj is autovrij en bestaat uit smalle straatjes bereikbaar via de Venetiaanse poort Balbi, gebouwd in 1680 met op de poort een reliëf van de Leeuw van Marcus. De rode klokkentoren is gebouwd in de twaalfde eeuw en was ooit de zuidelijke toren van de stadsmuur.

 

 

In het oude centrum zijn leuke souvenirwinkels en traditionele restaurantjes, ook wel konoba genoemd, en aan het einde van de Grisia straat ligt de St. Eufemiakerk. Elk jaar in augustus organiseert het Rovinj Heritage museum een kunstexpositie in de Grisia straat.

 

De Sint Eufemia kerk of de basiliek is gebouwd in 1736 en gewijd aan de heilige Eufemia, beschermheilige van Rovinj. De klokkentoren staat los van de kerk en is met een hoogte van 62 meter de hoogste klokkentoren van Istrië. De toren lijkt op de kerktoren van de basiliek van San Marco in Venetië. Boven op de klokkentoren staat een standbeeld van de heilige Eufemia als windvaan en de sarcofaag van de beschermheilige ligt in de kerk. Sint Eufemia (Euphemia) is een christelijke heilige die werd gemarteld vanwege haar geloof, in het jaar 303 na Chr. werd zij volgens de legende voor de leeuwen geworpen maar niet gedood. Op 16 september 304 werd ze alsnog ter dood gebracht.

 

In het jaar 800 werd de sarcofaag overgebracht naar de Sint Eufemiakerk in Rovinj. Aan de voet van de kerk ligt het Monte strand, het stadsstrand wordt in de avond sfeervol verlicht. Elk jaar op 16 september trekken veel pelgrims naar de kerk voor het St. Euphemia feest en het is de “Dag van de Stad Rovinj”, een groot feest met lokale gerechten en wijn.

 

Het Batana Eco-museum bij de haven is genoemd naar de Batana, de traditionele Rovinj houten vissersboot. Het Batana Eco-museum is een levendig multimedia museum in de haven.

 

De Gouden Kaap, Punta corrente of Zlatni Rt, ligt twee kilometer ten zuiden van Rovinj, het bosrijke gebied is nu een parklandschap, het Park suma Zlatni Rt. Het park is een aangenaam schaduwrijk gebied met veel uitheemse planten en bomen en schitterende oude vijgenbomen. Het strand Lone Bay ligt aan de noordkant van het park en het Skaraba strand aan de zuidkant van het park. Het Lone Bay strand bij Rovinj is een lang strand met kliffen, baaien en stranden, het hoofdstrand is vrij druk maar er zijn ook rustige strandjes verscholen tussen de rotsen. Het Skaraba strand ligt aan een rotsachtige kust met kleine baaien.

 

Excursies

 

Rovinj is een van de meest romantische steden voor een vakantie in Kroatië en in de omgeving zijn veel excursies mogelijk:

  • In het Zlatni Rt Park is een bezoekerscentrum met informatie over klimcursussen, vogels observeren en fietstochten in de omgeving.
  • Er gaan rondvaartboten naar de eilandjes in de omgeving waarbij de boot vaak een stop maakt bij de eilanden Sveta Katarina en Sveti Andrija.
  • Monkodonja is een bergdorpje, zes kilometer ten oosten van Rovinj, het dorp werd tijdens de bronstijd bewoond en rond de stad stond een versterkte muur. De muur had een lengte van 1 kilometer en was circa 3 meter breed en hoog, de imposante restanten van de muur in het groene landschap zijn goed te zien. Monkodonja had nauwe betrekkingen met de Myceense beschaving in Griekenland.
  • De indrukwekkende Limbaai en vallei met de mooie kleurschakeringen van het blauwe water en de groene bossen tegen de hellingen van de kloof.