Sibenik


Sibenik ligt in het zuidoosten van Kroatië aan de Adriatische Zee in de provincie Sibenik-Knin in de regio Centraal-Dalmatië. Sibenik is op de heuvels in amfitheater stijl gebouwd rondom de natuurlijke haven van de Baai van Sibenik die ontstaan is door de monding van de rivier Krka. De Baai van Sibenik is via een lang kanaal verbonden met de Adriatische Zee. Sibenik is de oudste Kroatische stad aan de Adriatische kust en een belangrijke stad in de Kroatische geschiedenis. Er is een treinstation, een oude binnenstad en enkele bezienswaardigheden.

 

Bezienswaardigheden Sibenik

 

fort Sibenik

Er liggen vier forten in Sibenik, het St. Nicolaas Fort, St. Michael Fort, St. Ivana Fort en het Subicevac Fort. Het Sint Nicolaas Fort ligt bij de smalle kanaal ingang van de haven van Sibenik op het eilandje Ljuljevac, het fort is in de 16de eeuw gebouwd om te voorkomen dat Turkse boten de haven konden bereiken.

 

Het Sibenik stadsmuseum ligt naast de kathedraal, gevestigd in het voormalige prinsenpaleis. Er zijn drie afdelingen in het museum, archeologisch, cultuurhistorisch en etnografisch. Het stadhuis aan het marktplein is gebouwd in renaissance stijl in de eerste helft van de 16de eeuw. De begane grond van het stadhuis is nu een restaurant. Het marktplein in de oude stad heet “Plein van de Republiek Kroatie”, er staat nog een schandpaal waar in vroegere tijden wetovertreders aan werden vastgebonden. In de zomermaanden zijn er in Sibenik verschillende festivals, zoals het Internationale Kinderfestival en het Renaissance Festival.

 

Kathedraal van Sint Jacobus

 

De Kathedraal van Sint Jacobus of de Sv. Jakovkathedraal is een werelderfgoed. Italiaanse bouwmeesters begonnen in 1431 aan de bouw van de kerk, na enkele jaren werd besloten dat de kerk imposanter moest worden. De bouwmeester Juraj Dalmatinac uit Zadar werd er bijgehaald en hij bouwde tot aan zijn overlijden aan de kathedraal in Gotische stijl.

 

 

Een van de gebeeldhouwde hoofden aan de buitenzijde van de St. Jacobus kathedraal zou van de Kroatische bouwmeester zijn. Na zijn overlijden in 1474 werd het werk voortgezet door Nikola Fiorentinac die er voor zorgde dat het bouwwerk een dak en de karakteristieke koepel kreeg. De St. Jacobus kathedraal wordt ook wel de St. James kathedraal genoemd, het Kroatische Jakova staat zowel voor James als Jacobus. De kathedraal is vernoemd naar Jakobus de Meerdere, een van de twaalf apostelen van Jezus.

 

Sibenik brug

Twintig kilometer ten oosten van Sibenik liggen de dorpen Slivno en Perkovic in een groene omgeving en bereikbaar met de trein. De Sibenik Brug ligt op de A1 tussen Sibenik en Skradin over de kloof van de Krkarivier. Het is een boogbrug van gewapend beton met een lengte van 391 meter en een hoogte van 65 meter.

Vijftien kilometer ten noorden van Sibenik ligt het schitterende  nationale park Krka  en 30 kilometer ten noordwesten ligt  Nationaal Park Kornati