Ucka

 

Ucka gebergte

Het Ucka gebergte in het noordwesten van Kroatië ligt deels op het schiereiland Istrië en grotendeels aan de Kvarnerbaai doorlopend vanaf Rijeka tot en met de Opatija Rivièra. De hoogste berg in het Ucka gebergte is de Vojak berg met een hoogte van 1401 meter. Aan de zeezijde heeft het Ucka gebergte een dichte begroeiing met veel soorten bossen zoals de kastanjebossen in het gebied bij de kustplaats Lovran.

 

Aan de noordkant van het Ucka gebergte liggen de tunnel Ucka en de kloof Vela Draga. De Uckatunnel ligt aan de snelweg A8 van Rovinj naar Rijeka en het is de kortste route van Rijeka naar het schiereiland Istrië.

 

De Uckatunnel heeft een lengte van 5062 meter, een hoogte van 4,5 meter en een breedte van 9,10 meter, de tunnel ligt aan een tolweg en de route door de Uckatunnel kost circa 4 euro (2017). Het is een indrukwekkende route en een vrij drukke route met circa 3 miljoen voertuigen per jaar.

 

Natuurpark Ucka

 

Natuurpark Ucka
Vojak berg Kroatie

Een groot gedeelte van het Ucka gebergte ligt in het natuurpark Ucka, een beschermd maar wel een toegankelijk en goed bereikbaar gebied achter onder andere de kustplaatsen Opatija en Lovran. Het natuurpark Ucka heeft een oppervlakte van 160 vierkante kilometer en binnen het natuurpark ligt ook een klein gedeelte van de Cicarija, een groot karstgebied in de Dinarische Alpen.

 

De twee hoogste toppen in het natuurpark zijn de Vojak op 1401 meter en de Veli Planik op 1272 meter. Vanaf de Vojak piek is er een prachtig uitzicht op de Kvarnerbaai en de eilanden Krk, Cres en Losinj, maar ook op de bergen van Gorski Kotar en het Velebitgebergte. Op de Vojak staat een uitkijktoren en er is een platform voor parapenters.

 

In het natuurpark liggen bronnen en natuurlijke watergangen, in het bosrijke gebied groeien bossen met  onder andere eiken en haagbeuk, kastanje en beuk. Er komen veel soorten planten voor in het natuurgebied zoals verschillende soorten orchideeën, anemoon en gentiaan.

 

Vela Draga

 

Vela Draga

De Vela Draga is een beschermd natuurmonument en ligt binnen het natuurpark Ucka, de Vela Draga is een indrukwekkende kloof vallei met hoge kalkstenen zuilen en rotsen tot een hoogte van zo’n 100 meter. Op de rand van de imposante kloof is een wandelpad, langs het geologische pad in de vallei staan informatieborden met de wandelroute en informatie over hoe dit bijzondere landschap is ontstaan (geomorfologie). Archeologische vondsten in de grot Pupcina Pec hebben aangetoond dat het gebied Vela Draga al circa 12.000 v. Chr. werd bewoond. Sommige van de indrukwekkende rotsen waren in de prehistorie waarschijnlijk heilige plaatsen. In het gebied zijn circa 50 klimgebieden met verschillende routewaarderingen. In het Vela Draga gebied leven veel soorten vogels zoals de Alpengierzwaluw, de steenarend en de slechtvalk.

 

In het hele natuurpark liggen veel goed aangegeven wandelpaden, acht fietspaden voor mountainbikers, ruim 50 klimgebieden en een platform voor parapente (paragliding). Het Natuurpark Ucka is gratis toegangelijk.