Umag

 

Umag ligt in het noordwesten op het schiereiland Istrië en het is de meest westelijke stad van Kroatië, in het Italiaans wordt de stad Umago genoemd. Umag ligt 34 kilometer ten noorden van Porec en op korte afstand van de grens met Slovenië en tegenover Venetië in Italië, iets ten noorden van de stad ligt een grote jachthaven.

 

Umag is de wijnstad van Istrië, vanuit de haven worden veel wijnsoorten verscheept en in de smalle straatjes van de stad zijn veel wijnkelders. In de gezellige oude stad liggen ook de Maria Hemelvaart kerk en de Sint Peregrinuskerk, de mooie campanile, een Venetiaanse klokkentoren is gebouwd in 1757. In het stadsmuseum zijn veel culturele en archeologische vondsten te zien en ook een grote collectie oude foto’s en ansichtkaarten.

 

Elk jaar wordt eind juli of begin augustus de Croatian Open Umag georganiseerd, bekende namen uit de tenniswereld spelen op dit ATP-tennistoernooi. In 2017 is het tennistoernooi van 14 tot 23 juli 2017.

 

 

Umag vakantie

 

Umag bestaat al sinds de Romeinse tijd, er zijn restanten van oude muren te zien en langs de kust zijn veel overblijfselen van Romeinse villas gevonden, de zogenaamde Villa rustica met grote landerijen.

De vruchtbare bodem met de kenmerkende rode aarde in de omgeving, bekend als Terra rossa, is bijzonder geschikt voor olijfbomen en wijngaarden en het gebied maakt deel uit van de Istrische wijnroute.

 

Langs de kust zijn een aantal goede campings en hotels voor een vakantie en vooral bij de haven zijn veel grill- en visrestaurants. Traditionele bistro’s met wijnkelders, de konoba, liggen meer in de oude binnenstad. Iets ten noorden van Umag ligt Katoro, een dorpje met een schitterende ligging aan de kust, hier zijn een aantal goede kindvriendelijke vakantieparken en er rijdt een toeristentreintje naar Umag. Er zijn veel voorzieningen voor watersporten zoals snorkelen, duiken of zeezeilen en Umag is een uitstekende uitvalsbasis om andere plaatsen op het schiereiland Istrië te bezoeken of om een uitstapje te maken naar een van de buurlanden.