Vrsar

 

Vrsar in Kroatië ligt in de provincie Istrië, tien kilometer ten zuiden van Porec, de kleine stad wordt in het Italiaans Orsera genoemd. Vrsar is een sfeervol stadje met een schitterende ligging aan de Limbaai en voor de kust ligt de Vrsar archipel met 18 onbewoonde groene eilandjes met veel soorten planten. Vrsar is op een heuvel gebouwd op een hoogte van 54 meter, er is een kleine vissershaven en een jachthaven, ten noorden van de haven ligt het schiereiland Montraker. Ontdek de bezienswaardigheden en de lokale feesten.

 

Bezienswaardigheden Vrsar

 

  • De Foska kerk is gebouwd in renaissance stijl aan het begin van de zeventiende eeuw, de kerk is gerenoveerd en er is een doorlopende tentoonstelling van waardevolle kerkelijke voorwerpen.
  • De stadspoort ligt naast de Foska kerk, het was de hoofdingang van de versterkte stad. De romaanse poort is gebouwd in de dertiende eeuw, aan de halfronde poort waren houten vleugels verbonden gemaakt van de Istrische eik, de vleugels stonden symbool voor de gevleugelde leeuw van Sint Marcus. De straat achter de hoofdingang loopt door tot aan de top van de oude stad met oude huizen en smalle straatjes zoals de Casanova straat. Op het hoogste punt van de oude stad staan de St. Maarten kerk en de restanten van het kasteel.
  • De restanten van het Vrsar kasteel gebouwd en herbouwd tussen de negende en de achttiende eeuw, restanten die nog te zien zijn, zijn twee romaanse torens uit de dertiende eeuw, een zonnewijzer op de gevel van de linkertoren en delen van de muur van het paleis.

 

  • De St. Maarten kerk werd gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw, de vrijstaande klokkentoren werd pas gebouwd in 1991.
  • De kleine stadspoort en de kerk van St. Antonius liggen in het oosten van de oude stad.
  • De romaanse basiliek van St. Maria van de Zee ligt in de haven van Vrsar, de oorspronkelijke kerk werd gebouwd in de achtste eeuw maar herbouwd in de twaalfde eeuw. De basiliek heeft een indrukwekkend interieur met mooie fresco’s en bloemmotieven in de zware houten bogen.

 

 

  • De verlaten steengroeven liggen op korte afstand van de haven maar ook op sommige eilandjes voor de kust. Tijdens de Venetiaanse overheersing bouwden beroemde beeldhouwers uit Venetië met deze uitstekende kwaliteit grijze steen. Elk jaar is er in de zomer in de opnieuw geopende steengroeve Montraker een beeldhouwcursus, een gedeelte van deze kunstwerken worden tentoongesteld in het beeldenpark van de beeldhouwer Dusan Dzamonja (1928-2009).
  • Langs de kust tussen het dorp Funtana en de Lim ligt een archeologische zone met restanten van onder andere Romeinse villa’s.
  • Aeropark Vrsar is een sportvliegveld, er zijn oude vliegtuigen te zien en het is mogelijk om een skydive of tandemsprong te maken of een panoramische vlucht boven Istrië of Venetië.

 

Lokale feesten

 

Het toeristenseizoen start op de feestdag van St. George (Sint-Joris of Georgius van Cappadocië) op 23 april. Elk jaar op 23 april gaan de bewoners en toeristen op bedevaart naar het eilandje St.George tegenover Vrsar, op het eiland is dan een processie die eindigt bij de romaanse St. Georgekerk. Het Casanova feest, genoemd naar de liefdesavonturier Giacomo Casanova, wordt elk jaar in juni gehouden met concerten, films, lokale gerechten en lokale wijn. In de zomermaanden zijn er de Porto feesten, de havenfeesten met live muziek en lokale gerechten zoals vis, pasta en wijn.

 

Vakantie Vrsar

 

Vrsar is een sfeervol stadje met de uitstraling van een traditionele vissersplaats maar met moderne voorzieningen voor een vakantie, zoals de jachthaven, goede hotels en restaurants. In de haven en in sommige hotels is er gratis Wifi. Vrsar ligt in een schitterende groene omgeving met een aantal blauwe vlag stranden en bij de Limbaai, er zijn mogelijkheden om te wandelen, fietsen of te duiken tussen de eilandjes van de Vrsar archipel. Er zijn klimroutes in de directe omgeving, georganiseerde boottochten, de mogelijkheid om een boot te huren of verken de omgeving vanuit de lucht.