Werelderfgoed Kroatië

 

In Kroatië zijn nu tien Unesco werelderfgoed monumenten (2018) waarvan acht cultureel en twee natuurlijk. De monumenten trekken jaarlijks veel bezoekers, vooral de Oude stad van Dubrovnik en de Plitvice Meren.

 

Informatie over het werelderfgoed in Kroatië:

 

Cultureel erfgoed Kroatië

 

  • Bisschopscomplex van de Euphrasius basiliek in het oude centrum van Porec, een groep religieuze monumenten in het historisch centrum van Porec. Porec ligt aan de westkust van de provincie Istrië en is de meest westelijke provincie van Kroatië. De Euphrasias basiliek heeft opvallend veel mooie mozaïeken, ze worden gezien als een van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse kunst.
  • Historisch complex van Split met het Paleis van Diocletianus, de restanten van het grote paleis met veel belangrijke oude gebouwen zoals de kathedraal van Sint-Domnius. Split ligt op een klein schiereiland in de regio Dalmatië aan de Adriatische Zee in het zuiden van Kroatië.
  • Historische stad Trogir , de stad is gesticht door Griekse kolonisten, later werden er Romaanse kerken gebouwd en in de Venetiaanse periode mooie renaissance gebouwen. Trogir ligt in de provincie Split-Dalmatië in het zuiden van Kroatië.
  • Kathedraal van Sint Jacobus in Sibenik , de kathedraal is gebouwd door drie verschillende architecten over een periode van ruim 100 jaar. Ze gebruikten unieke constructie technieken, de Sint-Jacobuskathedraal wordt nu gezien  als een van de meest belangrijke monumenten van de renaissance in heel Kroatië. Sibenik ligt in de provincie Sibenik-Knin in het zuidoosten van Kroatië.
  • Oude stad van Dubrovnik , een ommuurde vestingstad aan de Adriatische Zee, deel van de lange Dalmatische kust, met prachtige kerken, kloosters, paleizen en fonteinen. Dubrovnik heeft bijzonder indrukwekkende stadsmuren die goed worden onderhouden of gerestaureerd, Unesco coördineert het restauratie programma.
  • Stari Grad Vlakte, de Stari Grad Vlakte is een cultureel landschap dat in de 4de eeuw v. Chr. is opgericht door Griekse kolonisten. De oorspronkelijke agrarische activiteiten, zoals het verbouwen van druiven en olijven, zijn in stand gebleven. In het landschap zijn nog veel oude stenen muren (stapelmuren) en kleine schuilplaatsen te zien. De Stari Grad Vlakte ligt op het eiland Hvar in het zuiden van Kroatië.
  • Stecci Middeleeuwse Grafstenen Begraafplaatsen. De Stecci zijn middeleeuwse grafstenen met decoratieve motieven op begraafplaatsen uit de twaalfde tot de zestiende eeuw, gezamelijk werelderfgoed in de landen Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Servië.
  • Venetiaanse verdedigingswerken van Stato da Terra en west Stato da Mar, 15 verdedigingswerken, gezamenlijk werelderfgoed met Kroatië en Montenegro.

 

Natuurlijk erfgoed Kroatië

 

  • Het nationaal park de Plitvice Meren  is een natuurgebied met schitterende meren en watervallen.
  • Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese. Gezamenlijke erfgoed inschrijving met de landen Albanië, België, Bulgarije, Duitsland, Italië, Kroatië, Oekraïne, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Spanje en Roemenië.