Kvarner en de bergen

Kvarner regio bergen

 

Kvarner en de bergen is een grote regio in het noordwesten van Kroatië, in de Kvarner regio liggen het noordoostelijke deel van het schiereiland Istrië met onder andere de plaats Opatija en de berg Ucka, de Opatija Riviera, de Kvarnerbaai met de Kvarnereilanden, het bergachtige gebied Gorski Kotar en het nationale park Risnjak.

 

In het oosten van de Kvarnerregio liggen onder andere de kustplaatsen Rijeka, Crikvenica en Selce. De Kvarner en de bergen regio grenst aan de Kroatische regio’s: Istrië, Dalmatië en Midden Kroatië.

 

Gorski Kotar

 

Het bergachtige ruige gebied Gorski Kotar wordt ook wel “de Groene longen van Kroatië” genoemd omdat 63% van Gorski Kotar bebost is.

 

De twee hoogste bergen in de Gorski Kotar zijn de Bjelolasica met een hoogte van 1534 meter en de Risnjak met een hoogte van 1528. Bjelolasica is ook een ski- en recreatiegebied en de berg Risnjak ligt in het nationale park Risnjak. Gorski Kotar heeft een gemiddelde hoogte van 700 tot 900 meter en stijgt steil boven de Kvarnerbaai uit. Het is een groen karstgebied waar onder andere beuk, jeneverbes en dennenbomen groeien. De Kupa rivier ontspring in Gorski Kotar op een hoogte van ruim 300 meter, de Kupa mondt bij Sisak, ten zuiden van Zagreb, uit in de Sava rivier. Er zijn veel wandelpaden in Gorski Kotar, een van de bekendste is het Kamacnik wandelpad langs de Kamacnik rivier.

 

Rijeka is de hoofdstad van de provincie Primorje-Gorski Kotar en een havenstad aan de Kvarnerbaai en de belangrijkste havenplaats van Kroatië. In het verlengde van Rijeka liggen bezienswaardige plaatsjes zoals Novi Vinodolski. De Opatija Riviera heeft een lengte van bijna 45 kilometer en wordt ook wel de bloemenriviera genoemd vanwege de vele parken en bloemrijke tuinen langs de kust. In het gebied ligt de plaats Opatija aan de voet van het Ucka gebergte en een aantal kleinere kustplaatsen zoals Icici, Lovran, Medveja en Moscenicka Draga met uizicht op de Kvarner eilanden Krk en Cres.

 

 

In het zuiden van de regio in de provincie Lika-Senj ligt het werelderfgoed en nationaal park de Plitvice meren en een gedeelte van het Velebit gebergte. De Plitvicemeren liggen 125 kilometer ten zuiden van Rijeka en zijn in twee uur rijden met de auto bereikbaar of kunnen bezocht worden tijdens een excursie.

 

De Kvarner regio is een bijzonder afwisselende regio in Kroatië met bergen, bossen, eilanden, lange kusten, baaien en stranden, steden en pittoreske dorpen. Het relatief dunbevolkte gebied wordt wel gezien als de oorsprong van het toerisme in Kroatië maar is tegenwoordig niet de meest drukke toeristische regio van het land.

 

Het toerisme is vooral verspreid langs de kust en op de eilanden, de Kvarner regio wordt veel bezocht voor een vakantie door natuurliefhebbers, wandelaars, fietsers en watersporters maar ook voor een relaxte vakantie in een wellness of spacentra.

 

Vakantiebestemmingen Kvarnerregio en natuur en cultuur Kvarnerregio van noord naar zuid:

 

vakantiebestemmingen Kvarnerregio

 

natuur en cultuur Kvarnerregio

 

overige informatie