Le Corbusier werelderfgoed

 

Le Corbusier was een Zwitserse – Franse architect (1887-1965) met grote invloed op het Nieuwe Bouwen en de Internationale Stijl, hij wordt wel de architect van de twintigste eeuw genoemd. Zijn voornaamste vijf punten van de nieuwe architectuur waren:

 

  1. Les pilotis: de kern van het gebouw moet vrij van de grond staan op zuilen.
  2. Le toit-jardin: het platte dak wordt als buitenruimte ingericht en is geschikt voor daktuinen.
  3. Le plan libre: elk niveau van het gebouw heeft een vrije indeling dankzij skeletbouw.
  4. La facade libre: de gevels zijn geen dragende muren.
  5. La fenetre en longeur: het grote horizontale panoramaraam.

 

 

Werelderfgoed

 

Een klein gedeelte van het werk van Le Corbusier is sinds 2016 werelderfgoed met als officiële inschrijving titel: “Het architecturaal werk van Le Corbusier, een buitengewone bijdrage aan de Moderne Beweging”.

 

 

Uit het werk van Le Corbusier zijn 17 gebouwen gekozen uit de 7 landen: India, Japan, Argentinië, België, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland.

 

Deze 17 gebouwen zijn nu een Unesco werelderfgoed, ze zijn een uitstekende bijdrage en weergave van de Moderne Beweging of de Nieuwe Bouw met een nieuwe architectuur die inspeelt op de behoeften van de samenleving. De meesterwerken zijn volgens Unesco creatief en getuigen van een internationale stijl in de architectuur.

 

Notre Dame du Haut

 

Een van de werken van Le Corbusier is de kapel Notre Dame du Haut in Ronchamp in Frankrijk, gebouwd tussen 1950 en 1955. De bedevaartkapel is een van de belangrijkste voorbeelden van religieuze architectuur uit de 20ste eeuw.

 

 

De kapel ligt op een heuvel ten zuiden van het natuurpark Ballons de Vosges in het zuiden van de Vogezen en is bereikbaar vanuit Ronchamp in het noordoosten van Frankrijk.

 

De kapel heeft een hoog dak en licht gebogen witte muren, het interieur wordt verlicht via kleine gebrandschilderde ramen en via glas tussen de muren en het dak. Er is ook een openlucht kapel onder het overhangende dak met een preekstoel en een altaar. Naast de kapel werd later een moderne klokkentoren bijgebouwd met drie kerkklokken.

 

 

 

 

De Notre Dame du Haut is gebouwd op de plaats van een bedevaartkapel gewijd aan de Maagd Maria, de oude kapel werd verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Vanwege de schitterende ligging op de heuvel met aan vier zijden de horizon was de locatie al eeuwenlang een belangrijke plaats van verering. Het huidige gebouw wordt gezien als een icoon van de architectuur. Belangrijke bedevaartsdagen bij de kapel zijn 15 augustus en 8 september en ook met Pasen en Kerstmis trekt de kapel jaarlijks veel bezoekers.

 

Vergelijk de beste hotels in Ronchamp