Riga

 

Riga is de hoofdstad van Letland en ligt aan de Golf van Riga, een gedeelte van de Oostzee. Door de Hanzestad loopt de rivier de Westelijke Dvina (Daugava). Het historische centrum van Riga is een werelderfgoed en het middeleeuws centrum ligt ten noorden van de rivier.

 

 

 

 

Bezienswaardigheden Riga

 

Er zijn veel bezienswaardigheden in Riga, de kwaliteit en de hoeveelheid van de Art Nouveau / Jugendstil architectuur in Riga is ongeëvenaard in de wereld en wordt wel de mooiste collectie van Art Nouveau gebouwen in Europa genoemd.

 

Het gebied van het historische centrum bestaat uit drie elementen: de middeleeuwse Oude Stad, de 19e eeuw halve cirkel van boulevards, en de voormalige 18e en 19e eeuw buitenwijken achter de boulevards. De kerk van St. Peter en een aantal middeleeuwse huizen in de Alberta straat zijn gerestaureerd. De St. Peter kerk heeft een opmerkelijk hoge kerktoren van 123 meter hoogte, vanuit de toren is er een schitterend uitzicht over de stad.

 

De Dom van Riga of de Kathedraal van Riga is ook bepalend voor het stadsbeeld en het is de grootste middeleeuwse kerk van de Baltsiche staten. Elke woensdag en vrijdag kan er in de Dom een concert worden bijgewoond. Achter de kathedraal staat het Riga Kasteel, de vesting is de officiële residentie van de president van Letland. Een groot gedeelte van het kasteel is open voor bezoekers.

 

Er staat een vrijheidsmonument in Riga van 42 meter hoogte, het is gebouwd ter herdenking aan de Letse soldaten die zijn gesneuveld in de Letse Onafhankelijkheidsoorlog, de vrouw houdt drie sterren vast, die staan voor de drie delen van het Russische rijk waaruit het zelfstandige Letland is ontstaan.

 

18 kilometer ten zuidoosten van Riga ligt Salaspils, een voormalig concentratiekamp. Het kamp werd opgericht aan het einde van 1941. Nu is er een gedenkteken, een tentoonstelling en diverse sculpturen.

 

 

Uitgaan en Opera festival Riga

 

Riga is verder een populaire uitgaansstad, de drank is goedkoop en er zijn veel bars en clubs, één van de populairste is “Essentials” met meerdere zalen en dj’s. De nationale drank van Letland is Balzam en wordt onder meer geschonken in de Riga Balzam Bar, het is een sterke kruidenlikeur van 45%.

 

Achter het centraal station van Riga liggen de overdekte markthallen, er is vis, vlees, fruit en andere lokale producten te koop. Een levendige plaats en leuk om de sfeer en iets typisch Lets of Russisch te proeven zoals de kaviaar.

 

In de Latvijas Nacionala Opera zijn in het weekend opera- of balletvoorstellingen bij te wonen. Jaarlijks in juni is er in Riga het Letse operafestival, in 2019 is het festival van 5 t/m 16 juni en staat in het teken van onder andere Gaetano Dinizetti en Wagner met de opera de “Vliegende Hollander”. Riga staat ook bekend als Wagner-stad. Wagner werkte van 1837 tot 1839 als kapelmeester in Riga, en begon hier zijn carrière als operacomponist.