Leukste wilde dieren

 

De leukste wilde dieren die in Nederland voorkomen zijn de leukste, aantrekkelijkste of meest aaibare zoogdieren die in het wild leven in Nederland. Op de oorspronkelijke keuzelijst van de zoogdierenvereniging stonden 24 soorten zoogdieren die in Nederland in het wild voorkomen, na de stemming werd er een top 10 samengesteld. Huisdieren zoals de hond of de kat of boerderijdieren die niet in het wild in Nederland leven telden niet mee voor de verkiezing. Het is dus een top tien lijst van de meest favoriete wilde dieren in Nederland.

 

Leukste wilde dieren

 

1) De eekhoorn is de meest favoriete soort onder Nederlanders. Het gaat hier om de rode eekhoorn (Sciurus vulgaris) ook wel gewone eekhoorn genoemd. Al wordt deze eekhoorn vaak rode eekhoorn genoemd, de kleur kan variëren van licht roodbruin naar donkerroodbruin. In een vergelijkend onderzoek naar de tien favoriete zoogdieren in Groot-Brittannië kwam dezelfde eekhoorn overigens pas op plek vijf, waarschijnlijk doordat de rode eekhoorn daar minder vaak voorkomt dan in Nederland. De respondenten van de verkiezing van favoriete wilde Nederlandse zoogdieren gaven aan vooral de pluimstaart en de kleur van de eekhoorn zo leuk te vinden.

 

2) De egel staat op plaats twee, de egel (Erinaceus europaeus) zien we in Nederland regelmatig in het bos of in onze tuin en we vinden het gewoon een lief diertje. De egel heeft een aantrekkelijke snuit en het vermogen om zich heel snel op te rollen bij gevaar.

 

3) De vos (Vulpes vulpes) op de derde plaats komt in heel Nederland wel voor. De vos is niet zo groot maar door zijn haren en dikke staart lijkt de vos vaak wat groter.

 

4) De ree (Capreolus capreolus) komt in bijna heel Nederland voor en van alle hertensoorten is het in Europa de soort die het meeste voorkomt.

 

5) De zeehond (Phoca vitulina vitulina) leeft in Nederland vooral in de waddengebieden Het opmerkelijke van de zeehond is dat deze ook in troebel water vis kan vinden doordat de zeehond met zijn snorharen de beweging in het water voelt en zo weet waar de vis zit.

 

6) Op plaats zes het majestueuze edelhert (Phoca vitulina vitulina). De edelhert is het grootse op het land levende zoogdier in Nederland en leeft op de Veluwe en in de Oostvaardersplassen.

 

7) De otter (Lutra lutra) vinden we in Nederland nog altijd leuk genoeg voor plaats zeven. De soort wordt ook wel visotter of Europese otter genoemd. De otter kwam in Nederland niet meer voor maar is opnieuw uitgezet.

 

8) Het konijn (Oryctolagus cuniculus), het wilde konijn staat op plaats acht. Ik had gedacht dat het konijn wel hoger zou scoren maar misschien vinden Nederlanders het konijn te gewoon als huisdier en hebben we daarom niet zoveel met het konijntje in het wild.

 

9) De Das (Meles meles) op plaats negen. De meeste dassen leven in Nederland op de Veluwe en in Zuid-Limburg. Er leven circa 5.000 wilde dassen in Nederland, meestal als familie in een groepje van drie of vier dassen.

 

10) De Tuimelaar (Tursiops truncatus), de tuimelaar is een dolfijnsoort die in Nederland in de Noordzee voor komt. De tuimelaars leven meestal in een groep en het dier wordt gezien als heel intelligent.