Litouwen

 

Litouwen heeft een oppervlakte van 65.000 vierkante kilometer en 3,3 miljoen inwoners. De hoofdstad van Litouwen (Lietuva) is Vilnius. De vlag van Litouwen is van boven naar beneden goudgeel, groen, rood. De goudgele kleur staat voor de graan-velden of de landbouw, het groen voor de natuur en het rood voor de strijd om onafhankelijkheid. Sinds 1 januari 2015 is de munteenheid van het land de Euro.

vlag Litouwen

 

Litouwen is een Baltische republiek en grenst aan Letland, Polen en Wit-Rusland. Het landschap is vrij vlak, maar er zijn twee hoogvlaktes. Het land is redelijk goed bebost en heeft ruim 750 rivieren en 2.800 meren.

 

 

 

Natuurgebieden Litouwen

 

De kustlijn van Litouwen ligt aan de Oostzee en heeft een lengte van bijna 100 kilometer, veel hiervan is natuurgebied. In Litouwen is 15% van het land beschermd natuurgebied. Er zijn vier Nationale Parken: Kursiu Nerija, Zemaitijos, Aukstaitija en het Trakai Historisch Park. Er zijn 28 regionale natuurgebieden, zeven Ramsar wetlands, een PAN-park: het Cepkeliai-Dzukija Nationaal Park en het biosfeerreservaat Zuvintas in de laaglanden in het zuiden van Litouwen.

 

Het Koerse Haf is een soort strandmeer en wordt van de Oostzee gescheiden door de Koerse Schoorwal. De Koerse Schoorwal is een smal schiereiland maar met een lengte van bijna 100 kilometer. De Schoorwal, ook wel het Koerse Spit genoemd, staat op de wereld erfgoed lijst en de duinen en bossen vormen een bijzonder natuur landschap. Het Koerse Haf ligt tegenover de stad Klaipeda in Litouwen en is het grootste haf aan de Oostzeekust. De naam van het haf en de schoorwal komt van de Koeren, een volk dat in het historische Koerland woonde. Het duinlandschap is een mooi natuurgebied met duinen tot maximaal 60 meter hoogte en aan beide zijden is een Nationaal Park. In Litouwen het Kursiu Nerija National Park en in Rusland het National Park Kurshskaya Kosa. Het culturele erfgoed van het gebied bestaat uit oude nederzettingen, de vuurtoren bij Pervalka, Evangelisch Lutherse kerken in Juodkrante en Nida en de begraafplaatsen van Nida, Preila, Pervalka en Juodkrante. Het gebied is goed met de fiets te verkennen en overnachten kan in comfortabele hotels.

 

In de bossen van Litouwen leven onder andere edelherten, vossen, elanden, marters, wolven en de lynx. In de Oostzee komt de Grijze zeehond voor.

De nationale vogel van Litouwen is de ooievaar, verder zijn er veel broedvogels en trekvogels. Naast de fauna is er een veelzijdige flora in het land van ruim 1.300 plantensoorten.

 

vakantiebestemmingen Litouwen

 

 

 

overige informatie