Litouwen

 

Litouwen heeft een oppervlakte van 65.000 vierkante kilometer

en 3,3 miljoen inwoners. De hoofdstad van Litouwen (Lietuva)

is Vilnius. De vlag van Litouwen is van boven naar beneden goudgeel, groen, rood. De goudgele kleur staat voor de graan-velden of de landbouw, het groen voor de natuur en het rood voor de strijd om onafhankelijkheid. Sinds 1 januari 2015 is de munteenheid van het land de Euro.

vlag Litouwen

Litouwen is een Baltische republiek en grenst aan Letland, Polen en Wit-Rusland. Het landschap is vrij vlak, maar er zijn twee hoogvlaktes. Het land is redelijk goed bebost en heeft ruim 750 rivieren en 2.800 meren.

 

Natuurgebieden

 

De kustlijn van Litouwen ligt aan de Oostzee en heeft een lengte van bijna 100 kilometer, veel hiervan is natuurgebied. In Litouwen is 15% van het land beschermd natuurgebied. Er zijn vier Nationale Parken: Kursiu Nerija, Zemaitijos, Aukstaitija en het Trakai Historisch Park. Er zijn 28 regionale natuurgebieden, zeven Ramsar wetlands, een PAN-park: het Cepkeliai-Dzukija Nationaal Park en het biosfeerreservaat Zuvintas in de laaglanden in het zuiden van Litouwen.

 

In de bossen van Litouwen leven onder andere edelherten, vossen, elanden, marters, wolven en de lynx. In de Oostzee komt de Grijze zeehond voor. De nationale vogel van Litouwen is de ooievaar, verder zijn er veel broedvogels en trekvogels. Naast de fauna is er een veelzijdige flora in het land van ruim 1.300 plantensoorten.

 

vakantie Litouwen