Vilnius

 

Gediminas

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en ligt in het zuidoosten van het land. Vilnius heeft een kenmerkende Oost-Europese architectuur met een middeleeuwse uitstraling. De stad is gebouwd op de plaats waar de rivieren Vilnia en Neris samenkomen, op deze plaats werd in de oudheid een kasteel gebouwd op de Gediminas heuvel. Vanaf dit punt werd de stad verder uitgebouwd, nu nog is de Gediminas toren sfeerbepalend voor Vilnius. De Gediminas is open voor bezichtiging, lopend of per kabeltrein bereikbaar, in de toren is een klein museum en vanaf de toren een schitterend uitzicht over de stad.

 

 

Historische stad Vilnius

 

De historische binnenstad van Vilnius staat op de wereld-erfgoed cultuur lijst, de oude binnenstad ligt aan de zuidoever van de Neris rivier. Het historische centrum bestaat uit de gebieden van de drie kastelen in de middeleeuwen omringd door een stadsmuur.

De historische gebouwen zijn in gotische, renaissance,

barok en klassieke stijlen gebouwd.

 

De Gediminas is open voor bezichtiging, lopend of per kabeltrein bereikbaar, in de toren is een klein museum en vanaf de toren een schitterend uitzicht over de stad. Langs de Gediminasboulevard ligt het theater, de bibliotheek en enkele regeringgebouwen. De boulevard sluit aan op het Kathedraalplein met de Stanislaus kathedraal en de losstaande klokkentoren. Op het plein staat ook een standbeeld van groothertog Gediminas, de grondlegger van het huidige Vilnius. In de oude binnenstad (Senamiestis) liggen ruim 1.400 gebouwen waaronder circa 40 kerken.

 

 

Moderne stad Vilnius en meer bezienswaardigheden

 

Aan de noordoever van de Neris rivier ligt het nieuwe stadscentrum van Vilnius met moderne gebouwen. De moderne Europa Toren is geopend op de dag dat Litouwen toetrad tot de Europese Unie en de Europa Toren (Europos bokstas) is met 148 meter de hoogste wolkenkrabber van de Baltische staten. Op 114 meter hoogte is een dakterras en aansluitend aan de toren ligt een winkelcentrum.

 

Er zijn drie belangrijke museums in Vilnius: het Nationaal Museum met zo’n 1.000 jaar geschiedenis van Litouwen.Het Barnsteen museum, met zwart, blauw, rood en  amberkleur barnsteen, ook wel het Baltisch goud genoemd en het Joods museum, de joodse genocide door de nazi’s.

 

Iets buiten Vilnius, in het Karoliniskes district, staat de televisietoren, het is een zendtoren en een observatietoren. Op 160 meter ligt een ronddraaiend platform en restaurant, in drie kwartier draait het platform helemaal rond. Vanaf de toren is een bungeejump mogelijk, materiaal voor een elastieksprong is te huur.

 

Buiten de stad ligt het Europapark (Europos Parkas), het is een groot park van 55 hectare. Het Europa park is gebouwd omdat Vilnius wel het geografisch middelpunt van Europa wordt genoemd. Het is een openlucht museum voor beeldhouwkunst en er is een restaurant en een museumwinkel.