Macedonië

 

Macedonië heeft een oppervlakte van 25.433 vierkante kilometer en 2,3 miljoen inwoners. De hoofdstad van Macedonië (Republika Makedonija) is Skopje. Om verwarring met de Griekse regio Macedonië te voorkomen wordt het land: Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië of Fyrom (Former Yugoslav Republic of Macedonia) genoemd. De vlag van Macedonië is rood met een zon. Het is de nieuwe zon van vrijheid uit het eerste couplet van het nationale volkslied. 

vlag Macedonie

 

Macedonië ligt centraal op de Balkan, het land heeft geen kustlijn maar wel hoge bergen, diepe dalen, grote meren, bossen, grotten en rivieren. Het Ohridmeer ligt bij de plaats Ohrid en gedeeltelijk in Albanië. Het Prespameer ligt op het drielandenpunt Griekenland, Macedonië en Albanië. Ten westen van Skopje ligt de Matka kloof, het is een populaire ecotoerisme bestemming. In de Matkakloof liggen het Matkameer, een dam, tien grotten en een aantal middeleeuwse kloosters. Door de kloof stroomt de rivier Treska, op de rechteroever van de Treska ligt de grot Vrelo. De diepte van de grot is nog niet precies bekend maar er wordt gespeculeerd dat de Vrelogrot de diepste onderwatergrot ter wereld is. De kloof is een wandel- en klimgebied en op de rivier kan men kajakken.

 

Natuurgebieden

 

Macedonië heeft een unieke natuur, die wel als één van de meest zeldzame van Europa wordt gezien. Er zijn ruim 70 beschermde natuurgebieden, drie nationale parken en sinds 2014 het biosfeerreservaat Ohrid-Prespa (samen met Albanië). Ten westen van het Prespameer ligt nationaal park Galicica, ten oosten van het Prespameer ligt het nationale park Pelister. Het Pelister natuurgebied ligt in het Baba gebergte, de hoogste piek van Mount Baba is de Pelister op een hoogte van 2601 meter. Het Grote en het Kleine Pelistermeer zijn gletsjermeren en worden de “Ogen van Pelister” genoemd. Het is een bekend skigebeid en er zijn gemarkeerde wandelpaden.

 

Nationaal Park Mavrovo is met een oppervlakte van ruim 730 vierkante kilometer het grootste nationale park van Macedonië. Het natuurgebied ligt bij het Mavrovomeer circa 100 kilometer ten zuidwesten van Skopje tegen de grens met Albanië. Het is een afwisselend berglandschap met diepe kloven en talloze beken. De hoogste top is de berg Korab (Golem Korab) met een hoogte van 2764 meter, dit is tevens de hoogste berg van Macedonië. Jaarlijks organiseert de Macedonische bergbeklimmers club een internationale alpine klimtocht op de Golem Korab.

 

vakantie Macedonië