Marokko

 

De vlag van Marokko is een rode vlag met in het midden een vijfpuntige groene ster. De dieprode kleur staat voor moed en kracht en de groene vijfpuntige ster, het pentagram, staat voor het zegel van Sulaymani, de magische ring van koning Salomo.

 

Marokko ligt in het noorden van Afrika en ten zuiden van Spanje. Marokko heeft een wisselend klimaat, steden als Marrakesh en Rabat zijn in de zomer vrij warm met temperaturen tot 40 graden.

 

Steden aan de kust zoals Agadir zijn in de zomermaanden met een gemiddelde van 23 graden wel aangenaam voor een vakantie. Marokko en de Atlantische kust zijn met het milde klimaat en een gemiddelde temperatuur van 17 graden in de winter een goede bestemming voor een winterzonvakantie of om te overwinteren. De hoofdstad van Marokko is Rabat.

 

Medina

 

In Marokko hebben veel steden een medina en een kasba. Een medina is het oude deel van een stad, in een medina zijn de straten smal, er zijn meestal veel woonlagen, winkeltjes maar ook moskeen, fonteinen en zelfs paleizen. Het medina deel van een stad is altijd autovrij en heeft een gezellige authentieke sfeer. Een medina met veel woonlagen en smalle straatjes werd in het verleden gebouwd om de veiligheid van een stad te verhogen. Rondom de medina werden stadsmuren gebouwd en een kasba. De kasba of kasbah was het fort van een stad, een kasba heeft extra hoge muren, weinig ramen en vaak woonde de leider van de stad in de goed verdedigbare kasba. Een agadir is, in het fort, een versterkte opslagplaats.

 

Marokko praktisch

 

Het is in Marokko 1 uur vroeger dan in Nederland.

De officiële taal is Arabisch, in de toeristische gebieden wordt Engels of Frans gesproken.

De munteenheid is de Marrokaanse Dirham, 100 dirham is 9,26 euro, de waarde van 1 euro is 10,80 dirham (koers december 2018).

De noodnummers in Marokko zijn: politie 19, brandweer 15, ambulance 00212-24-443724.

Het kraanwater in Marokko is niet geschikt om te drinken, het is raadzaam om flessen mineraalwater te kopen.

Voor het reizen naar Marokko is een geldig paspoort nodig (geen identiteitskaart), het paspoort moet na terugkeer van de vakantie nog minstens zes maanden geldig zijn. Een visum kopen is niet nodig voor de vakantie.

De vliegtijd van Amsterdam naar Marrakesh is 3 uur en 50 minuten, de vliegtijd van Amsterdam naar Agadir is 4 uur en 15 minuten. Vliegen naar Agadir wordt soms gecombineerd met een tussenlanding op Marrakesh, de vlucht duurt dan ruim 5 uur. De transfertijd van de luchthaven naar een hotel in Marrakesh is 20 minuten en naar Agadir 50 minuten.