Agadir

 

Agadir ligt aan de Atlantische Oceaan, centraal aan de kust in het westen van Marokko en aan de uitlopers van het Atlasgebergte. Agadir heeft een mild klimaat met in de zomermaanden een temperatuur van gemiddeld 25 graden en in de wintermaanden een gemiddelde van 19 graden.

 

Er zijn golfclubs, goede stranden, sfeervolle hotels en Agadir is een bekende winterzon bestemming voor Europeanen. Het brede zandstrand van de kustplaats heeft een lengte van ruim negen kilometer en langs het strand ligt de boulevard met cafés, restaurants en hotels. In het centrum op loopafstand van de boulevard zijn talloze sfeervolle winkeltjes met lokale producten.

 

Agadir bezienswaardigheden

 

Hoog boven de stad ligt de kasba, aan de voet van het oude fort ligt de nieuwe jachthaven, de Agadir marina. De kasba en de Arabische letters op de heuvel zijn in het donker vaak sfeervol verlicht. Vanaf de kasba is er een schitterend uitzicht op de stad en de zee.

 

Het centrum van de stad met boulevards, winkels, pleinen en de Loubnan moskee. Een tocht met het treintje met een leuke rondrit om de stad heen. Het Berbermuseum is  stadsmuseum met moderne Arabische kunst en het Medina museum heeft een gevarieerde collectie. Vallee des Oiseaux is een kleine dierentuin en er is een speeltuin voor kinderen. De sfeervolle wijk Talborjt met de brede lanen, de Mohammed V moskee en de bezienswaardige Olhao tuin.

 

Stranden Aourir, Tamraght en Taghazout

 

Twaalf tot vijftien kilometer ten noorden van Agadir liggen de dorpen en stranden Aourir, Tamraght en Taghazout, ze zijn bereikbaar met de bus. Aourir wordt ook wel bananenstad genoemd en staat bekend om de kleine zoete bananen. Tamraght is een sfeervol vissersdorp met een goed strand, surfplanken verhuur en de mogelijkheid om een kamelentocht te maken. Taghazout wordt gezien als een van de beste surfbestemmingen rondom Agadir.

 

Nationaal Park Souss-Massa

 

70 kilometer ten zuiden van Agadir ligt het nationale park Souss-Massa in het laagste gedeelte van de Souss vallei tussen het Atlasgebergte en de Atlantische Oceaan. Het nationale park Souss-Massa is een steppe gebied met stranden, duinen en wetlands (draslanden) gevormd door de rivieren Souss en Massa. Het is een belangrijk leefgebied voor veel vogels met name voor de Heremietibis, ook wel Kaalkopibis genoemd.

 

Agadir is een goede moderne strand- en vakantiebestemming met de mogelijkheid om de lokale Marokkaanse sfeer te ervaren in het centrum of de omliggende dorpen.