Marrakesh

 

Marrakesh ligt in het westen van Marokko aan de voet van de Hoge Atlas, een deel van het Atlasgebergte. Het is een van de koningssteden en een grote en levendige stad met veel bezienswaardigheden. Het oude deel van de stad, de medina, is een Unesco werelderfgoed. In de stad zijn dagelijks veel markten, ze worden goed bezocht en horen gewoon bij het dagelijkse drukke leven in de stad. Er is van alles te koop van vers fruit tot de meest bijzondere kruiden, riemen, tassen of schoenen van lokaal vervaardigd leer, textiel en aardewerk producten.

 

Bezienswaardigheden Marrakesh

 

Rondom de medina, het oude stadsdeel van Marrakesh, liggen de stadmuren, waarvan het versterkte deel de Kasba wordt genoemd. De stadmuren hebben verschillende mooie toegangspoorten naar de straatjes van de medina.  

Het plein Djemaa el Fna is het centrale plein van de medina. In de ochtend is er markt met veel lokale producten en in de middag is er een soort van openlucht theater waar talloze straatartiesten actief zijn.  

 

In de leerlooierij, de tanneries, wordt het Marokkaanse leer op traditionele wijze bewerkt. Het leer gaat in een aantal verschillende baden om het soepel te maken en op kleur te brengen.

De Ben Joesoef madrassa, een Koranschool met een mooie islamitische architectuur.

Het Bahiapaleis gebouwd aan het einde van de 19de eeuw en de grote Bahiatuinen.

Het grote El-Badi paleis, binnen de muren van het paleis is een museum.  

In Marrakesh staan veel moskeen, de grootste moskee is de Koutoubia en ligt aan het Djemaa el Fna plein. Rondom de moskee zijn meestal veel boekhandelaren te vinden.

Er zijn een aantal tuinen in Marrakesh, zoals de Menaratuin met een ingenieus irrigatiesysteem en de Jardin Majorelle. De botanische tuin is ontworpen door de Fransman Majorelle. Het atelier van de kunstenaar en veel voorwerpen in de tuin hebben een blauwe kleur, kobaltblauw of Majorelleblauw, maar de kleur wordt ook wel Marokkaans blauw genoemd. In de tuin is ook een museum met islamitische kunst. De Majorelletuin is een tijdlang eigendom geweest van de modeontwerper Yves Saint Laurent, hij had ook een huis in Marokko en deed hier veel inspiratie op voor zijn ontwerpen.  

 

Er zijn verschillende excursies mogelijk vanuit Marrakesh, zoals in een luchtballon de omgeving en een deel van het Atlasgebergte bekijken, een rit op een kameel of een bezoek aan de Ourika-vallei met watervallen en Berberdorpen in het Hoge Atlas gebergte.

 

In Marrakesh is een ruime keus in hotels voor elk budget, van eenvoudig tot luxe. In de vakantie zomermaanden juni, juli en augustus is de gemiddelde temperatuur zo’n 35 graden, in de wintermaanden oktober tot en met april is de temperatuur gemiddeld 20 graden.