Rabat

 

Rabat de hoofdstad van Marokko ligt in het noordwesten van Marokko aan de Atlantische Oceaan en aan de monding van de Bouregreg rivier, 90 kilometer ten noorden van Casablanca. Ten noorden van de hoofdstad ligt de tweelingstad Salé en ten zuiden Temara. Rabat is opgericht in 1150 door de Almohaden, de stad werd toen Ribat genoemd.

 

Bezienswaardigheden Rabat

 

Er zijn veel bezienswaardigheden in Rabat, een van de vier Marokkaanse koningssteden, en veel monumenten in de stad zijn een werelderfgoed.

 

De architectuur en de decoratieve stijl is kenmerkend voor de Arabischislamitische steden van de Maghreb, de vijf noordwestelijke landen van Afrika.

 

Het centrum van Rabat wordt gevormd door de wijk Hassan, de medina (de oude stad) en de kasba (vesting).

 

De Kasba van de Oudaya’s, het fort aan de oever van de rivier is gebouwd in de 12de eeuw door de Almoraviden en later uitgebreid door de Almohaden. In de medina zijn veel oude huizen met de opvallende blauwe kleur van Rabat en er ligt de Oudayatuin.

 

De Chellah is de necropolis van de Meriniden, een vroegere moslimdynastie. De archeologische opgraving heeft drie toegangspoorten.

 

Bij de Kasba en de Chella ligt het etnografisch museum Oudaya en een sieradenmuseum. In de hal van het etnografisch museum wordt elk jaar het Jazz au Chella festival gehouden. Tijdens het vijfdaagse festival zijn er optredens van Europese en Marokkaanse artiesten, het festival wordt georganiseerd door het Marokkaanse ministerie van cultuur in samenwerking met de Europese Unie.

 

In de nieuwe stad, de Ville Nouvelle of Rabat Ville, ligt het parlement en het Dar-al-Makhzen paleis, een van de paleizen van Marokkaanse vorsten en hun regeringen. Langs de Bab Soufara Avenue en op de mechouar (traditioneel plein) liggen overheidsgebouwen, een moskee, een kleine golfbaan en tuinen. Het plein dient ook voor militaire parades en er is een kazerne.

 

Hassan Toren

 

De meest bekende bezienswaardigheid van Ribat is de Hassan Toren, een grote minaret van een niet afgebouwde moskee. De Hassan Toren zou de grootste minaret ter wereld moet worden maar na het overlijden van de sultan Yacoub al-Mansur is men gestopt met de bouw. De toren is gebouwd van rood zandsteen en heeft nu een hoogte van 44,3 meter.

 

Mausoleum van Mohammed V

 

Op het plein van de Hassan Toren ligt het mausoleum van Mohammed V, in het mausoleum ligt onder meer het graf van Mohammed V, sultan en later koning van Marokko.

 

Salé ligt ten noorden van de 240 kilometer lange Bouregreg rivier, vanaf Rabat is er een goed uitzicht op Salé. Er zijn een aantal sfeervolle oude wijken zoals de medina, de Joodse wijk en de Franse wijk Rmel. De Grote Moskee van Salé werd gebouwd vanaf 1028 en is met een oppervlakte van ruim 5000 vierkante meter de derde grootste moskee van Marokko.

 

Temara grenst direct aan Rabat, tussen de twee steden ligt een beschermd bosgebied. Er is een kleine jachthaven en de goede zandstranden van Temara zijn populair bij de inwoners. Het gebied is een belangrijke basis voor de handel vanwege de centrale ligging tussen Rabat en Casablanca. Rabat is een mooie vakantiebestemming en wordt veel bezocht tijdens een rondreis door het land.