Werelderfgoed Marokko

 

De meest bekende en de meest bezochte bezienswaardigheden van Marokko staan op de werelderfgoed lijst van Unesco. Er zijn negen Marokkaanse werelderfgoederen en twaalf monumenten staat op de voorlopige werelderfgoed lijst.

 

Koningssteden

 

De populairste bezienswaardigheden en de meest bezochte steden van Marokko zijn de vier koningssteden: Meknes, Fez (Fes), Marrakesh en Rabat. Een koningsstad was in het verleden een hoofdstad. De vier koningssteden van Marokko zijn sfeervol en hebben veel culturele bezienswaardigheden. In de historische binnenstad of de Medina (oude stadsdeel) zijn vaak een vesting (kasba) of een vesting met verdedigingstoren (kasba met ribat), moskeeën,  sfeervolle werkplaatsen met oude ambachten en Arabische markten. De vier Marokkaanse koningssteden zijn een werelderfgoed monument.

 

De negen werelderfgoed monumenten van Marokko zijn:

 

Archeologisch Volubilis

 

De stad Volubilis was een belangrijke buitenpost van het Romeinse Rijk en ligt in het noorden van Marokko. Er zijn nog veel restanten te zien van de Romeinse nederzetting.

 

Historische stad Meknes

 

Meknes is gesticht in de 11de eeuw door de Almoraviden. Onder het bewind van sultan Moulay Ismail, oprichter van de Alawieten dynastie, werd Meknes hoofdstad van het rijk der Alawieten. De koningsstad in Spaans-Moorse stijl heeft veel invloed gehad op de latere architectuur in Marokkaanse steden.

 

Ksar van Aït-Ben-Haddou

 

Aït-Ben-Haddou is een oude Berberse stad met van leem gebouwde huizen in het zuidoosten van Marokko. Aït-Ben-Haddou is een weergave van de aarden bouwtechnieken in de pre-Sahara en toont de traditionele leefomgeving van de bewoners ten zuiden van het Atlas gebergte. Op de kasba (rechterfoto) vallen vooral de windvanger torens op, een oude techniek om een gebouw koeler te houden. De stad is als filmdecor gebruikt bij onder andere de films: The Jewel of the Nile, The Living Daylights (James Bond), Gladiator en Lawrence of Arabia.

 

Medina van Essaouira

 

De Medina van Essaouira is een versterkte stad uit de eind 18de eeuw. Essaouira ligt in het westen van Marokko en was een belangrijke zeehaven voor internationale handel en een multicultureel centrum waar veel verschillende bevolkingsgroepen in harmonie met elkaar samen leefden.

 

Medina van Fez

 

Fez ligt in het noorden van Marokko en is een Marokkaanse koningsstad, Fez was de hoofdstad van de Almoraviden. In de medina, het oude stadscentrum, zijn veel monumenten en oude ambachten te zien.

 

Medina van Marrakesh

 

De sfeervolle medina van Marrakesh, een van de vier Marokkaanse koningssteden.

 

Medina van Tetouan

 

Tetouan ligt op korte afstand van de Straat van Gibraltar en wordt ook wel Spaans Marokko genoemd. Tetouan was vroeger de belangrijkste verbinding tussen Marokko en Andalusië. De traditionele medina van Tetouan laat duidelijk Andalusische invloeden zien.

 

Portugese stad Magazan

 

In El Jadida lag de Portugese stad Magazan, de stad werd in het begin van de 16de eeuw gebouwd door de Portugezen. In 1769 werd het weer een Marokkaanse stad, El Jadida ligt in het westen van het land in de regio Doukala-Abda. Er zijn nog verschillende Portugese monumenten te zien zoals de cisterne, de ondergrondse wateropslagplaats

 

Rabat, moderne hoofdstad en historische stad: een gedeeld erfgoed.

 

Het moderne deel van Rabat is gebouwd onder Frans bewind. Het historische deel is de oorspronkelijke koningsstad met de toren van Hassan en de Kasbah van de Oudaya’s.