Moldavië

 

Moldavië heeft een oppervlakte van 33.800 vierkante kilometer en ruim 3,6 miljoen inwoners. De hoofdstad van Moldavië (Moldova) is Chisinau. De vlag van Moldavië is van links naar rechts: blauw, geel, rood met in het midden het wapen: een adelaar met op het schild een oeros (uitgestorven diersoort). De drie kleuren worden wel het symbool genoemd van vrijheid, rechtvaardigheid en volk en herdenken een periode van revolutionaire vernieuwing.

vlag Moldavie

Moldavië grenst aan de landen Oekraïne en Roemenië, de naam van het land is afkomstig van de Moldava rivier maar de Moldava ligt nu in Roemenië. Moldavië ligt dicht bij de Zwarte Zee maar heeft zelf geen kustlijn, het klimaat is door de ligging wel mild en zonnig. Het landschap van Moldavië is heuvelachtig, het hoogste punt is de Balanesti Hill met een hoogte van 430 meter, gelegen in het westen van het land. Balanesti ligt in het noorden op het Moldavisch Plateau, ook wel de sub-Karpaten genoemd. Hier liggen ook de Dnjestr heuvels en de Balti Steppe. De belangrijkste rivier in het land is de Dnjestr, deze loopt van noord naar zuid.

 

Natuurgebieden

 

De beschermde natuurgebieden in Moldavië bestaan uit vijf natuurreservaten en een aantal natuurmonumenten er zijn geen Nationale Parken. Het natuurreservaat Codru ligt ten noordwesten van Chisinau. Het Codru bos bestaat uit valleien en ravijnen,  eiken en beuken, circa 900 plantensoorten, 40 zoogdieren soorten en 140 vogelsoorten, er is tevens een natuurmuseum. Het Iargolic reservaat ligt ten oosten van de Nistru rivier in het gebied Transnistrië. Het Iargolic is een waterrijk gebied met het Goian eiland en de Goian Baai, het Iargolic Meer en het Dubosari Meer.

 

Het Padurea Domneasca of Royal Forest is een wetenschappelijk natuurreservaat met een oppervlakte van 6.032 hectare en ligt aan de uiterwaarden van de Prut rivier (Proet rivier) in het Glodeni district in het noordwesten van Moldavië. Het Padurea Domnesca is een ooibos en een van de oudste ooibossen van Europa. Er zijn veel boomsoorten, plantensoorten, zoogdieren en vogels, vanwege de vele reigers wordt het gebied ook wel “land van de reigers” genoemd. Het natuurreservaat Plaiul Fagului oftewel het Land van Beuken ligt in de omgeving van Ungheni ten noordwesten van Chisinau bij de Balanesti heuvel. Het natuurreservaat Prutul de Jos ligt ten zuiden van Cahul tussen de Prut rivier en het dorp Slobozia Mare in het zuiden van Moldavië. Het Prutul de Jos is een wetland gebied met veel vogel- en plantensoorten. 

 

vakantiebestemmingen Moldavië

 

natuur en cultuur Moldavië

 

overige informatie