Chisinau

 

Chisinau is de hoofdstad van Moldavië en de grootste stad van het land, de stad ligt centraal in Moldavië  aan de rivier Bic op een hoogte van 85 meter in een vlak tot licht heuvelachtig en vruchtbaar landschap.

 

Het is een groene omgeving met bossen, boomgaarden, landbouw en wijnbouw. De regio heeft een landklimaat met een gemiddelde temperatuur van 25 graden in de zomermaanden en in de winter een gemiddelde temperatuur van 2 graden. Het openbaar vervoer is goed, 15 kilometer ten zuiden van de stad ligt de internationale luchthaven, er is een dicht netwerk voor de trolleybus en er zijn minibussen en gewone taxi’s die 24 uur per dag beschikbaar zijn. Er is een treinstation op korte afstand van het centrum met spoorlijn verbindingen naar onder andere Roemenië, Polen, Wit-Rusland en de Oekraïne.

 

Bezienswaardigheden Chisinau

 

Chisinau is een van de belangrijkste culturele steden van het land met culturele evenementen en bezienswaardigheden. Het is ook een opmerkelijk groene stad met veel parken in en rond het centrum, een botanische tuin en bomen langs de belangrijkste hoofdwegen, in het voorjaar zijn er veel bloeiende bomen. Elk jaar op 14 oktober wordt de geboortedag van de stad gevierd met een optocht en verschillende festiviteiten. Het wijnfestival wordt elk jaar gehouden op de tweede zondag van oktober om de herfstoogst te vieren, het land heeft een wijncultuur van circa 5000 jaar oud.

 

 

De Stadspoorten van Chisinau zijn twee hoge gebouwen aan weerszijden van de hoofdweg naar de stad. De twee moderne gebouwen worden gezien als een architectonisch welkom in de stad, vanaf de gebouwen is er vanaf een hoogte van circa 70 meter een mooi uitzicht op het centrum.

 

Het Ciuflea klooster in het centrum van Chisinau is oorspronkelijk gebouwd als de kathedraal van de martelaren in Russisch-Byzantijnse stijl tussen 1854 en 1858 met negen koepels, in 2002 werd het gebouw een klooster, vernoemd naar de familie die opdracht had gegeven tot de bouw van de kathedraal.

 

 

De Kathedraal van de geboorte van de Heer of de Geboorte kathedraal van Chisinau is een opvallend gebouw met de pilaren en de donkere koepel en werd gebouwd 1830 en 1836. De kathedraal ligt in de wijk Buiucani bij een park en heeft een mooi interieur.

 

De triomfboog in Chisinau is een monument op korte afstand van de kathedraal en is gebouwd in 1840 ter ere van de Russische overwinning in de Russisch-Turkse oorlog van 1828 en 1829. In de periode rondom kerst wordt de triomfboog mooi verlicht met honderden lampjes.

 

Er zijn veel musea in de stad zoals het nationaal historisch museum, het kunstmuseum, het literair museum en het volkenkunde museum. Het Moldexpo Exhibition is een grote tentoonstellingsruimte bij het Valea Morilor park met jaarlijks wisselende nationale en internationale tentoonstellingen en evenementen.

 

De watertoren ligt ten oosten van het Valea Morilor park en is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw, de watertoren met een hoogte van 22 meter is nu een architectonisch monument. Theaters in de stad zijn onder ander het nationaal theater en het Tsjechov theater.

Chisinau is economische gezien de meest welvarende stad van Moldavië maar Europees gezien liggen de inkomens ver onder het gemiddelde. Toerisme is een kleine bron van inkomsten en vooral de belangstelling voor de stad en de cultuur wordt gewaardeerd door de gastvrije bevolking.