Montenegro

 

Montenegro heeft een oppervlakte van 13.812 vierkante kilometer en ruim 653.000 inwoners. De hoofdstad van Montenegro (Crna Gora) is Podgorica. De nationale munteenheid is de Euro en het land is kandidaat lidstaat voor de Europese Unie.

De vlag van Montenegro is rood met een gouden rand met in het midden het Wapen van Montenegro, het wapen bestaat uit een tweekoppige adelaar met een leeuw en een kroon. De adelaar is het symbool van duellerende autoriteit zoals tussen de staat en de kerk, de leeuw is het teken van bisschoppelijk gezag en de kroon verwijst naar de Petrovic-Njegos Dynastie.

vlag Montenegro

 

Montenegro ligt in het zuiden van Europa op de Balkan en grenst aan de landen Bosnië-Herzegovina, Servië, Kosovo en Albanië. De zuidkust van het land ligt aan de Adriatische Zee en grenst aan Kroatië. De naam Montenegro of Crna Gora verwijst naar “Zwarte Berg”. De bergen in het land hebben een gemiddelde hoogte van 2.000 meter, de hoogste top op de grens met Albanië is de Zla Kolata in de bergketen Prokletije met een hoogte van 2.534 meter. Het gebied maakt deel uit van de bergketen de Dinarische Alpen en het is een karstgebied. In het zuidwesten ligt de Baai van Kotor aan de Adriatische kust bij de steden Kotor en Risan, het gebied is een werelderfgoed van Unesco met Romaanse kerken en de kathedraal van Sint Tryphon. Het is het grootste karstgebied van Montenegro met veel grotten, een aantal endemische plantensoorten en grenzend aan het Nationale Park Lovcen.

Natuurgebieden Montenegro

 

Er zijn veel beschermde natuurgebieden in Montenegro, waaronder natuurmonumenten, twee Ramsar wetlands, een biosfeerreservaat en de vijf Nationale Parken: Durmitor, Biogradska Gora, Lovcen, Lake Skadar en Prokletije. In het Nationaal Park Durmitor liggen het Durmitor-massief met als hoogste top de Bobotov kuk op 2252 meter, een gedeelte van de Tarakloof, de Susica kloof, bergmeren, het grootse bergmeer is de Crno Jezero en oerbos met zwarte den en fijnspar. Er is een rijke flora met veel zeldzame en endemische soorten en een veelzijdige fauna met onder meer de bruine beer, gems, ree, steenarend en de steenpatrijs. Het gebied is een Unesco gebied en een belangrijke ecotoerisme bestemming.

 

In het Nationaal Park Biogradska Gora ligt een bergmassief met mooie Alpenweiden, het Biogradska Meer en een groot oerbos met reusachtige oude beuken, esdoorns en linden. Het Nationaal Park Lovcen ligt aan de Baai van Kotor, vanaf de top is er een schitterend uitzicht op de fjordachtige Baai van Kotor en de oude stadjes aan deze kust.

 

Vakantiebestemmingen Montenegro en natuur en cultuur Montenegro van noord naar zuid:

vakantiebestemmingen Montenegro

 

natuur en cultuur Montenegro

 

overige informatie