Ada Bojana

 

Ada Bojana ligt in het uiterste zuiden van Montenegro tegen de grens van Albanië, 15 kilometer ten zuidoosten van de stad Ulcinj. Ada Bojana of het Eiland Bojana is een klein eiland met een driehoekige vorm en een oppervlakte van 4,9 vierkante kilometer.

 

Het eiland is ontstaan door een rivierdelta van de Bojana Rivier, de Bojana rivier heeft een lengte van 44 kilometer en ontspringt in het Skadarmeer. Bij de rivierdelta heeft de rivier zich gesplitst en een eiland gevormd, de uitlopers van de Bojana Rivier of in het Albanees de Buna Rivier stromen in de Adriatische Zee. Ada Bojana is bereikbaar via een brug vanaf het vasteland van Montenegro of per boot.

 

Ada Bojana is een populaire toeristische bestemming met een drie kilometer lang zandstrand dat langzaam afloopt in zee. Het Ada Bojana strand is het verlengde van het lange Velika Plaza strand maar wordt onderbroken door de rivier. Het eiland heeft verschillende bijnamen zoals het Paradijseiland vanwege de ongerepte natuur op het eiland, het subtropische klimaat, de schitterende stranden en de mooie uitzichten vooral bij zonsondergang. Achter het strand ligt een duingebied en op het Bojana eiland groeit een subtropische vegetatie. Het is een belangrijke migratie plaats voor trekvogels.

 

Het is een uitstekende locatie om te kitesurfen of windsurfen. Aan de zuidwest zijde van het Bojana eiland is een nudisten resort en een nudistenstrand, het is tot nu toe het enige hotel op het eilandje. Er zijn wel wat plannen voor verdere ontwikkeling van het gebied, verschillende landen hebben al een bod uitgebracht voor verdere exploitatie van het eilandje. Maar Ada Bojana is een natuurgebied dat alleen eventueel verder ontwikkeld mag worden in overeenstemming met bescherming van de lokale biodiversiteit.

 

 

Langs de oevers van de Bojana Rivier zijn wel enkele zomerhuizen van lokale bewoners en er liggen veel vissersbootjes. Rondom het eiland liggen een aantal goede visrestaurants en het nabij gelegen Ulcinj is een goede vakantiebestemming.