Baai van Kotor

 

Baai van Kotor Montenegro

De Baai van Kotor ligt in het zuidwesten van Montenegro en wordt ook wel Boka genoemd. De Baai van Kotor heeft in een S-vorm een lengte van 28 kilometer en een totale kustlijn van ruim 107 kilometer. Rond de baai liggen over een lengte van circa 30 kilometer de steile berghellingen van Orjen en Lovcen. De twee bergmassieven zijn deel van de Dinarische Alpen, de Orjen bergen liggen in het westen en de Lovcen bergen in het oosten. De twee binnenste baaien die van Risan en Kotor zijn met de natuurlijke en cultuurhistorische regio van Kotor een Unesco werelderfgoed. De Baai wordt wel het meest zuidelijke fjord van Europa genoemd maar geomorfologisch gezien is het geen fjord maar een ria, een rivierdal ontstaan door de stroming van de zee dat uitmondt in zee. Het startpunt van de wat grillige S-vorm van de baai begint onderin bij de Adriatische kust in het uiterste zuiden van Kroatië en eindigt bij de bovenkant van de S-vorm in de plaats Kotor. De Verige zeestraat is het smalste gedeelte van de baai met een breedte van 340 meter en een lengte van 2300 meter.

 

De Baai van Kotor is al bewoond sinds de oudheid en aan de lange kustlijn van de baai liggen kerken en kloosters maar ook veel bezienswaardige stadjes. Het gebied is een bekend bedevaartsoord, de belangrijkste stedelijke kerken liggen in Kotor, Perast, Herceg Novi en Risan maar in de bergdorpen zoals Krivosije liggen ook veel stenen kerken en de kerk en het klooster op de eilandjes voor Perast hebben een schitterende ligging.

 

Risan Montenegro

Risan ligt zeventien kilometer ten noorden van de stad Kotor in de meest noordelijke hoek van de Baai van Kotor recht onder de Orjen bergen. Risan is het oudste dorp in de Baai van Kotor en er zijn nog restanten te zien van het forum en oude villa’s. De kustplaats is ook het startpunt voor bergwandelingen in het Orjengebergte en staat bekend om de vele goede stranden.

 

Vakantie Baai van Kotor

 

Het is een groene regio met mediterrane plantengroei en veel soorten kusten met mooie stranden. De stadjes en dorpen rondom de Baai van Kotor in Montenegro zijn over het algemeen goed bewaarde middeleeuwse steden zoals de plaatsen Kotor, Perast, Risan, Tivat en Herceg Novi.

 

De Baai van Kotor in Montenegro is een relatief onbekende vakantiebestemming  maar door de toenemende toeristische belangstelling voor het buurland Kroatië neemt ook de belangstelling voor de mooie kustlijn en het ruige binnenland van Montenegro toe. Er zijn goede en betaalbare hotels, veel goede stranden en wandelgebieden. Kies een mooie strandlocatie aan een van de kusten of kies voor een wandelvakantie in de nationale parken of voor een van de culturele rondreizen.

 

 

Vakantiebestemmingen Montenegro en natuur en cultuur Montenegro van noord naar zuid:

 

vakantiebestemmingen Montenegro

 

natuur en cultuur Montenegro

 

overige informatie