Kotor

 

Baai van Kotor

Kotor ligt in het zuiden van Montenegro aan de Baai van Kotor, 86 kilometer ten westen van Podgorica. De Baai van Kotor wordt ook wel Boka genoemd en heeft een lengte van 28 kilometer en een kustlijn van ruim 107 kilometer.

 

 

Rond de baai, over een lengte van circa 30 kilometer, liggen de steile berghellingen van Orjen en Lovcen. De Baai van Kotor is al bewoond sinds de oudheid en rond de baai liggen onder andere de plaatsen Kotor, Perast, Risan, Tivat en verschillende kerken en kloosters.

 

 

In Kotor en omgeving zijn veel bezienswaardigheden en de natuurlijke en cultuurhistorische regio van Kotor is een werelderfgoed. De natuurlijke haven heeft een bijzondere beschutte ligging in het zuiden van de baai.

 

 

Kotor bezienswaardigheden

St. Tryphon kathedraal

 

De St. Tryphon kathedraal werd oorspronkelijk gebouwd in de 8ste eeuw en diverse malen hersteld na aardbevingen. De St. Tryphon kathedraal heeft een Romaanse architectuur met Byzantijnse elementen.

 

De St. Tryphon wordt wel gezien als het grootste en mooiste gebouw van Kotor. De kathedraal heeft een indrukwekkend interieur en een mooie kunstcollectie met de meest representatieve werken van Kotor kunstenaars en ambachtslieden bestaande uit fresco’s, iconen en gouden en zilveren sculpturen.

 

 

 

 

 

Op het oude stadsplein staat een opvallende lagee klokkentoren gebouwd in renaissance stijl in 1602.

 

Andere kerken in het oude centrum van Kotor zijn de de Servisch-orthodoxe St. Lucaskerk. de St. Nicolaaskerk en de kerk van St. Michael.

 

 

De Venetiaanse vestingwerken van Kotor zijn stadsmuren met bastions en torens, ze dienden vooral ter bescherming van het kasteel of het fort van San Giovanni gelegen op een heuvel op een hoogte van 280 meter. Vanaf het fort van San Giovanni is er een schitterend uitzicht op de Baai van Kotor.

 

Dobrota

 

 

Dobrota ligt drie kilometer ten noorden van Kotor en heeft een idyllische ligging in de baai met groene heuvels op de achtergrond. Dobrota met de kleine haven wordt gezien als een buitenwijk van Kotor. Bij de haven ligt de San Mateo kerk en er zijn enkele restaurants.

 

Perast

 

 

Perast ligt twaalf kilometer ten noorden van Kotor in de Baai van Kotor. Voor de kust van Perast liggen twee eilandjes, het Gospa od Skrpjela en Sveti Dorde, beide eilanden zijn met een bootje bereikbaar.

 

 

Het eiland Gospa od Skrpjela of “Onze Lieve Vrouwe van de Rotsen” is kunstmatig ontstaan door dat schepen geladen met stenen voor het bouwen van vestingwerken zonken voor de kust. De eerste kerk op het eilandje werd gebouwd in 1452 en de huidige kerk “Onze Lieve Vrouw van de Rotsen” werd gebouwd in 1632. Naast de kerk ligt een museum en een souvenir winkel. Ter ere van “Onze Lieve Vrouw van de Rotsen” gooiden zeelieden bij elke succesvolle terugkomst een rots in de baai. Nu nog is er elk jaar op 22 juli een feestdag, de Fasinada, waarbij het gebruikelijk is om stenen in zee te gooien.

 

 

Het Sveti Dorde eiland is een natuurlijk eiland, op Sveti Dorde staat het St. George, een Benedictijns klooster uit de 12de eeuw, tevens ligt er een oude begraafplaats waar de adel uit de omgeving werd begraven.

 

Risan

 

 

Risan ligt zeventien kilometer ten noorden van Kotor in de meest noordelijke hoek van de Baai van Kotor recht onder de Orjen bergen.

Risan is het startpunt voor bergwandelingen in het Orjengebergte en staat bekend om de vele goede stranden.

 

 vakantie Montenegro