Kotor

 

De kustplaats Kotor heeft een schitterende ligging in het zuiden van Montenegro aan de Baai van Kotor en 86 kilometer ten westen van de hoofdstad Podgorica. In Kotor en omgeving zijn veel bezienswaardigheden en de natuurlijke en cultuurhistorische regio van Kotor is een werelderfgoed. Het is een van de best bewaarde middeleeuwse oude steden in de Adriatische Zee en de natuurlijke haven heeft een bijzondere beschutte ligging in het zuiden van de baai. De stad is aangesloten op de doorgaande wegen naar Podgorica, Cetinje en naar de kustweg en het binnenland.

 

 

Bezienswaardigheden Kotor

 

Kathedraal van Kotor

Rondom de stad ligt de oude vestingmuur over een lengte van bijna 4,5 kilometer en in de oude stad liggen een aantal mooie kerken.

 

De Kathedraal van Kotor of de St. Tryphon kathedraal  is de grootste bewaarde romaanse kerk van de oostelijke Adriatische kust en werd oorspronkelijk gebouwd in de achtste eeuw en diverse malen gerestaureerd na aardbevingen. De St. Tryphon kathedraal heeft een Romaanse architectuur met Byzantijnse elementen en wordt wel gezien als het grootste en mooiste gebouw van Kotor. De kathedraal heeft een indrukwekkend interieur en een mooie kunstcollectie met de meest representatieve werken van vroegere Kotor kunstenaars en ambachtslieden, de kunstcollectie omvat vooral fresco’s, iconen en gouden en zilveren sculpturen. St. Tryphon of Tryfon van Lampsacus is de beschermheilige van de stad en relieken van de heilige worden bewaard in de kathedraal. Lampsacus is een Oude Griekse stad in het huidige Turkije en heet nu Lapseki.

 

 

Op het oude gezellige marktplein staat een opvallend lage klokkentoren, de brede en lage klokkentoren is gebouwd in renaissance stijl in 1602. Andere kerken in het oude centrum van Kotor zijn onder andere de St. Lucaskerk, de Serviesorthodoxe  St. Nicolaas van Myra kerk, de St. Sebastian, de St. Franciscus en de kerk van St. Michael. In het centrum liggen ook het maritiem museum en een theater.

 

 

De Venetiaanse vestingwerken van Kotor zijn de stadsmuren met bastions en torens, de vestingmuur diende vooral ter bescherming van het Fort van Kotor oftewel het fort van San Giovanni. Het Fort van Kotor ligt op een heuvel op een hoogte van 280 meter, vanaf de vesting is er een schitterend uitzicht op de Baai van Kotor.

 

Kotor is een goede uitvalsbasis voor een vakantie in Montenegro, de stad ligt aan de voet van het Lovcen gebergte en het nationale park Lovcen en aan een beschut gedeelte van de Baai van Kotor. In de directe omgeving liggen sfeervolle kustplaatsen zoals Dobrota en Perast en het is een mooie groene wandelomgeving met veel mooie uitzichten op de kusten en op het binnenland.

 

Dobrota

 

 

Dobrota ligt drie kilometer ten noorden van Kotor en heeft een idyllische ligging in de baai met groene heuvels op de achtergrond. Dobrota met de kleine haven wordt gezien als een buitenwijk van Kotor. Bij de haven ligt de San Mateo kerk en er zijn enkele restaurants.