Nationaal Park Lovcen

 

Het Lovcen gebergte ligt in het zuidwesten van Montenegro achter de Baai van Kotor en tussen de Adriatische kust tot aan het binnenland achter de plaats Kotor. De Stirovnik is de hoogte top van het Lovcen gebergte met een hoogte van 1749 meter, vanaf de Stirovnik piek is er een schitterend uitzicht op de Baai van Kotor. De tweede hoge piek in het gebergte is de Jezerski vrh met een hoogte van 1657 meter, een gedeelte van de berg ligt in het gelijknamige nationale park. Lovcen heeft een vrij ruig karst landschap maar is ook een groen gebergte met bossen en veel soorten planten.

 

Lovcen Montenegro

 

Het Nationaal Park Lovcen ligt aan de Baai van Kotor in Montengro en heeft een oppervlakte van bijna  64 vierkante kilometer. Het park werd oorspronkelijk opgericht in 1952 ter nagedachtenis aan de volksheld Petar Petrovic Njegos (1813-1851) of Peter II van Montenegro.

 

 

Centraal in het park op de piek Jezerski vrh staat het Njegos mausoleum. Binnen het natuurgebied ligt ook een deel van de oude karavaan route van Kotor tot aan het dorp Njegusi en er zijn nog oude kerken, zomernederzettingen van herders en eenvoudig gebouwde stenen huizen te zien.

 

Flora en fauna

 

 

De flora in het nationale park Lovcen wordt beïnvloed door twee klimaatzones, het zeeklimaat en het landklimaat, hierdoor is er een rijke flora en fauna met ruim 1250 plantensoorten, hetgeen circa 1/3 is van de totale flora van Montenegro. Er zijn veel beukenbossen maar ook dennenbossen. De fauna in het nationale park Lovcen is ook soortenrijk, er leven onder andere vossen, herten, wilde zwijnen en konijnen. In het natuurgebied zijn circa 200 vogelsoorten waargenomen, zoals de keizerarend, slechtvalk, aasgier en steenpatrijs en 85 soorten vlinders.

 

Informatie en entreeprijs

 

Lovcen berg uitzichtpunt
uitzicht vanaf Lovcen

In het natuurgebied liggen verschillende wandelroutes en klimroutes, het bezoekerscentrum van het nationale park Lovcen ligt in de plaats Cetinje aan de voet van de berg, circa 50 kilometer ten oosten van Kotor. In het bezoekerscentrum aan de Bajovastraat in Cetinje is veel informatie te vinden over de culturele waarde van het park, de flora en fauna, de wandelroutes en de andere mogelijkheden zoals klimmen of kamperen in het park. De entreeprijs voor het nationale park is € 2,- per persoon (2019), een fiets huren kost circa 8 euro per dag, een jeeptour circa 20 euro en met een lokale gids het park verkennen kost 60 euro voor een wandeling van vier uur.

 

Aan de voet van de berg ligt de Baai van Kotor en onder andere de plaatsen Kotor, Budva en Cetinje. De afstanden naar een ingang van het nationale park zijn: 7 kilometer vanaf Cetinje, circa 20 kilometer vanaf Kotor, 40 kilometer vanaf Budva en circa 60 kilometer vanaf Podgorica.