Lustica

 

Lustica is een schiereiland in Montenegro en het schiereiland ligt iets ten zuiden van de kustplaats Tivat. Lustica heeft een oppervlakte van 47 vierkante kilometer en een lengte van 13 kilometer met een kustlijn van 35 kilometer. Het hoogste punt van het schiereiland Lustica is de Obosnik op een hoogte van 582 meter en op de heuvels groeien veel dennenbossen en olijfbomen. Het schiereiland Lustica heeft een rijk cultureel erfgoed met 20 kerken en kleinschalige boerderijen. Vanaf het noordoosten op het schiereiland is er een mooi uitzicht op de Baai van Tivat, op de kustplaats Herceg Novi en op de Baai van Kotor.

 

Lustica Montenegro

 

Er leven zijn niet veel vaste bewoners op Lustica maar in de zomermaanden bezoeken toeristen het gebied graag vanwege het groene landschap, de schone stranden, de heldere zee en het prachtige uitzicht op de omgeving. Het is een mooie en rustige regio om te fietsen, te wandelen of om met de auto te verkennen en de nostalgische sfeer van Montenegro te ervaren. De vaste bewoners van het gebied zijn vooral boeren met kleinschalige boerderijen, ze maken veel lokale producten zoals kaas, ham, wijn en de sterke drank rakija. Deze lokale producten zijn vaak terug te vinden in de restaurants in de omgeving of zijn soms bij de boer te koop .

 

 

Aan de zeezijde van Lustica zijn veel grotten, het zijn karstgrotten ontstaan door erosie. De meest bekende zeegrot is de Plava Spilja, de “Blauwe Grot”, met een hoogte van maximaal negen meter en een zeediepte van drie tot vier meter. Kleine boten kunnen langs of in de grotten varen, de meeste bootjes tijdens een excursie varen tot in de Blauwe Grot. In de baaien die vanaf zee bereikbaar zijn liggen ook een aantal goede en vaak verlaten stranden.

 

Lustica

Er zijn niet veel accommodaties voor een vakantie op Lustica, meestal wordt het schiereiland bezocht vanuit Tivat , of de sfeervolle kustplaats Herceg Novi of  vanuit een van de andere kustplaatsen aan de Baai van Kotor.

In het dorp Krasici op Lustica zijn wel wat kamers of appartementen te huur bij particulieren. Krasici heeft ook een supermarkt, een kleine haven en er zijn in de zomermaanden enkele strandbars geopend.