Ostrogklooster

 

Het Klooster Ostrog in Montenegro ligt 25 kilometer ten zuiden van Niksic en 40 kilometer ten noordwesten van Podgorica. Het Ostrogklooster is een grotklooster en gebouwd in een holte van de rots Ostroska Greda en het is het meest bezochte bedevaartsoord van Montenegro.

 

Het klooster is gewijd aan de heilige Vasilije Ostroski of Sint Basil van Ostrog en hij is hier ook begraven.

 

Het Ostrogklooster ligt in het vruchtbare binnenland van Montenegro in een landelijk gebied langs de Zeta rivier, vanaf het klooster is er een schitterend uitzicht over de omgeving en de Bjelopavlici vallei.

 

Het Ostrogklooster is een Servisch-Orthodox klooster en gebouwd in de zeventiende eeuw, na een brand is het gedeeltelijk gerenoveerd tussen 1923 en 1926. Het klooster bestaat uit twee delen, het bovenste klooster en het lagere klooster. Het bovenklooster omvat twee kerken, de Kerk van de Opdracht en de Kerk van het Heilige Kruis. In deze laatste kerk liggen de relikwieën van Sint Basil van Ostrog. Opmerkelijk is de wijnstok die groeit op de rots omdat er eigenlijk nauwelijks iets kan groeien op deze steile rots.

Ostrogklooster Montenegro

 

Het lagere klooster omvat de Kerk van de Heilige Drie-eenheid, de woningen van de monniken en de slaapzalen voor de pelgrims.

 

Het is een traditie dat de pelgrims op blote voeten lopen vanaf het lagere klooster naar het bovenste klooster over een rotsachtige weg met een lengte van drie kilometer.

 

De gedenkdag aan de heilige is elk jaar op 12 mei, de dag dat traditiegetrouw de meeste pelgrims naar het klooster komen. Het is de overlijdensdag van St. Basil volgens de Gregoriaanse kalender.