Perast

 

Perast in Montenegro ligt aan de Baai van Kotor en twaalf kilometer ten noorden van het stadje Kotor. Het is een oude stad aan de voet van de 873 meter hoge St. Elias heuvel en met uitzicht over de Verige zeestraat, het smalste deel van de Baai van Kotor. Perast heeft een mooie ligging en de mildste temperatuur van de regio maar er is nagenoeg geen strand. Er is wel een boulevard en er zijn enkele hotels, cafés en restaurants en de Marina Perast is een mooie vissershaven. Er liggen veel kerken in de oude stad en omgeving. De oudste kerk is de Sint-Niklaaskerk uit de zestiende eeuw met een mooie renaissance gevel en een 55 meter hoge klokkentoren, gebouwd met steen afkomstig van het Kroatische eiland Korcula. In het centrum ligt verder nog een maritiem museum met informatie over de vroegere zeevaart in deze regio en veel oude kaarten.

 

Perast Montenegro

 

De meest bezochte bezienswaardigheid van Perast zijn de twee voor de kust van Perast liggende eilandjes, het St. Maria of het Onze-Lieve-Vrouwe van de Rotsen eiland (Gospa od Skrpjela) en het St. George eiland (Sveti Dorde eilandje), beide eilanden zijn met een bootje vanuit de Marina bereikbaar.

 

St. Maria eiland

 

St. Maria eiland Perast

Het eiland Maria-van-de-rotsen of Onze-Lieve-Vrouwe van de Rotsen (Gospa od Skrpjela) is volgens een legende kunstmatig ontstaan omdat schepen die geladen waren met stenen voor het bouwen van vestingwerken zonken voor de kust. De eerste kerk op het eilandje werd gebouwd in 1452 en de huidige Onze-Lieve-Vrouw van de Rotsen kerk werd gebouwd in 1632. Naast de kerk ligt een museum en een souvenirwinkel.

Ter ere van “Onze-Lieve-Vrouw van de Rotsen” gooiden zeelieden bij elke succesvolle terugkomst een kleine rots of steen in de baai. Nu nog is er elk jaar de Fasinada, een lokale feestdag op 22 juli waarbij het gebruikelijk is om stenen in zee te gooien. Tijdens de Fasinada is er veel folklore met muziek en dans en eten op het strand van het St. Maria eiland.

 

St. Joris eiland

 

St. Joris eiland Perast

 

Het St. George of het St. Joris eiland (Sveti Dorde eiland) is een natuurlijk eiland, op het eilandje staat het mooie St. George klooster of het St. Joris klooster. Het is een Benedictijns klooster uit de twaalfde eeuw en genoemd naar de heilige Georgius van Cappadocië, bij ons bekend als Joris de Drakendoder. Er ligt ook een oude begraafplaats waar voornamelijk de adel uit de omgeving werd begraven.