Podgorica

 

Podgorica is de hoofdstad van Montenegro en ligt in het zuidoosten van het land. De stad ligt in de Moraca Vallei waar de rivieren Zeta en Moraca samenvloeien. De betekenis van de naam Podgorica is “onder de heuvel”, de stad ligt aan de voet van de Gorica heuvel.

 

De Moracavallei of het Moracadal ook wel Zetavallei genoemd is een vlakte aan de uitmonding van de rivier Zeta en aan de rivier Moraca. De Moraca rivier stroomt door de stad Podgorica en mondt uit in het Skadarmeer, langs de rivier liggen een aantal stranden. 

 

 

Podgorica heeft circa 200.000 inwoners en ligt aan de Belgrado – Bar spoorlijn, ten zuiden van het centrum ligt het vliegveld. Podgorica is het culturele en het economische centrum van Montenegro. De stad heeft een gunstige centrale ligging met in het noorden skicentra en in het zuiden een aantal  kustplaatsen aan de Adriatische Zee. De stad is een mengsel van bouwstijlen, een weergave van de roerige geschiedenis van de stad en het land en er zijn een aantal bezienswaardigheden.

 

Bezienswaardigheden Podgorica

 

Stara Varos is een oude wijk in Podgorico, in de wijk staat de klokkentoren, een van de weinige nog bestaande Ottomaanse monumenten in Podgorico. De klokkentoren, de Sahat Kula, werd gebouwd in 1667 en heeft een hoogte van 16 meter. In de oude wijk liggen ook de restanten van het Depedogen fort of het Ribnica fort en de oude brug over de rivier Ribnica.

 

Kathedraal van de verrijzenis van Christus of de Christus-verrijzeniskathedraal. De kathedraal wordt ook wel de Saborni genoemd en ligt in het nieuwe stadsgedeelte van Podgorica ten westen van de Moraca rivier. De bouw van de kathedraal is gestart in 1993 en voltooid in 2013, het is de grootste en belangrijkste kerk van Podgorica. Bij de hoofdingang staan twee klokkentorens met elk een hoogte van 26,7 meter. Boven de grote zaal ligt een mooi versierde koepel met een hoogte van 35,5 meter. Binnen in de kerk zijn veel fresco’s, mozaïeken, iconen en houtsnijwerk te zien.

 

 

  • Het TRG Republike is het centrale plein van Podgorica, het Plein van de Republiek  heeft een sociale en culturele functie en grenst aan de Ulica Slobode, de Vrijheid straat. Het plein met de omliggende straten is een voetgangersgebied en de Ulica Slobode is een populaire winkelstraat.
  • Nationaal Theater Montenegro, het belangrijkste theater van Podgorica en van Montenegro.
  • Stadsschouwburg met een kindertheater en een poppentheater.
  • Stadsmuseum Podgorica met de categorieën archeologisch, etnografische en historisch.
  • Het natuurhistorisch museum met veel informatie over de flora en fauna in het land.

 

 

De Millennium Brug is een 160 meter lange tuibrug over de Moracarivier. De brug werd geopend op de Nationale Dag van Montenegro op 13 juli 2005 en wordt gezien als symbool van welvaart. Naast de Millenniumbrug ligt de Moskou Brug, het is een voetgangersbrug en de metalen structuren van de brug werden geschonken door Moskou.

 

 

De Dajbabska Gora Toren is een moderne televisietoren met een hoogte van 55 meter en een observatieplatform met schitterend uitzicht op de omgeving dat dagelijks is geopend voor publiek.