Tivat

 

Tivat ligt in het zuiden van Montenegro in de Baai van Tivat en in het midden van de Baai van Kotor, circa tien kilometer ten westen van de plaats Kotor. De naam van de stad zou afkomstig zijn van het Italiaanse Teodo, dat weer is afgeleid van het Griekse Thiodhos, met als betekenis “de weg naar God”. Volgens een andere verklaring komt de naam van Teuta, in de oudheid een Illyrische koningin. Tivat heeft een mild klimaat en ligt in een schitterende groene omgeving. Tivat ligt gedeeltelijk aan de zuidelijke voet van de berg Vrmac, in de vruchtbare Grbalj vallei en bij de haven Porto Montenegro. Op korte afstand, ten zuiden van de stad ligt het schiereiland Lustica en het lokale vliegveld.

 

 

Tivat is een sfeervolle stad met smalle straatjes, statige huizen, stranden en verschillende culturele bezienswaardigheden zoals een aantal kloosters en kerken en de grafheuvel Mala Gruda op de Tivatvlakte. Het grote stadspark van Tivat is uniek met veel exotische bomensoorten, vanuit de hele wereld namen zeelieden bomen mee en deze werden in het stadspark geplaatst. Het is verder een moderne stad met circa 14.000 inwoners en veel voorzieningen zoals, winkels, banken, hotels en restaurants.

 

Porto Montenegro

 

Porto Montenegro was vroeger een scheepswerf maar is nu de moderne en luxe jachthaven van Tivat. Het is een diepwater jachthaven aan de Baai van Kotor met circa 600 ligplaatsen. De plaats biedt diverse aantrekkelijke belastingvoordelen waaronder belastingvrije brandstof en belastingvrije wijn en sterke drank. In de directe omgeving van Porto Montenegro liggen een jachtclub, een sportclub met onder andere tennisbanen, bowling en fitness, winkels, woningen, restaurants, cafés en enkele luxe hotels, in de planning staat nog een golfbaan tussen het vliegveld en de haven.

 

Er zijn regelmatig concerten en festivals, zoals in oktober het gratis filmfestival, wijnproeverij, een Superjacht show en een moderne kunst tentoonstelling in de Jachtclub.

 

Vrmac

 

Vrmac Montenegro

De Vrmac berg heeft een hoogte van 766 meter en wordt vanwege de opmerkelijk wigvorm ook wel een schiereiland genoemd. Vrmac ligt tussen de stroomgebieden van de Baai van Tivat en de Baai van Kotor. Vrmac is opgebouwd uit flysch, een sedimentair gesteente dat ontstaat door erosie en meegevoerd door de wind blijft liggen op de berg. Flysch is duidelijk herkenbaar aan de plooien in het landschap. Het smalste punt van Vrmac heeft een breedte van 330 meter en sluit aan op de Verige zeestraat.

 

Aan de voet van berg liggen onder ander de plaatsen Tivat, Donja Lastva en Lepetane en door de berg loopt de lange Vrmac-tunnel, een tunnel met een lengte van 1637 meter tussen Tivat en Kotor. Vrmac is een mooi en populair natuurgebied om te wandelen, te fietsen en te genieten van de schitterende uitzichten.