Ulcinj

 

Ulcinj ligt in het zuiden van Montenegro aan de Adriatische Zee, de stad is opgericht in de vijfde eeuw v. Chr. en het is een van de oudste steden aan de Adriatische kust. Bezienswaardigheden in Ulcinj zijn onder andere een aantal kerken, moskeeën, de oude binnenstad, het kasteel, de oude stadsmuren en de lange stranden. Het centrum van Ulcinj is een populair uitgaansgebied met veel restaurants, cafés en discotheken. Deze zuidkust van Montenegro is een bekend gebied voor watersporten zoals kitesurfen, diepzeevissen en het duiken naar wrakken. Het is een mooie omgeving om te wandelen langs de stranden en door de duinen of om te fietsen door de olijfboomgaarden.

 

Ulcinj Montenegro

 

De oude binnenstad van Ulcinj is een uniek cultureel en historisch monument vanwege het kasteel, gebouwen uit de Ottomaanse tijd, het netwerk van smalle straten, markten en pleinen en de Illyrische stadsmuren en fonteinen. De Illyriërs zijn een historisch Europees volk. In de oude binnenstad zijn nu nog circa 30 fonteinen te zien.

 

Het Ulcinj kasteel ligt in de oude binnenstad en is oorspronkelijk als fort gebouwd. De hoogste toren van het fort is de Balsic toren met aan drie kanten uitzicht op zee. De Kasteel-moskee of de Kerk-moskee bij het kasteel van Ulcinj is oorspronkelijk de kerk van St. Maria maar werd later omgebouwd tot moskee. Het is nu een bijzondere kerk met een vervallen minaret, in de Kerk-moskee is een stadsmuseum. Voor de kerk ligt het Slavenplein, in het midden van de zeventiende eeuw was er een belangrijke slavenmarkt in Ulcinj. De slaven werden in die tijd niet gebruikt om ze te laten werken maar ze werden gevangen gehouden totdat de familie losgeld had betaald.

 

Ulcinj stranden

 

Aan de Adriatische kust bij Ulcinj liggen een aantal mooie stranden. In het centrum ligt het Mala Plaza stand, het Kleine strand, het is een druk strand bij de boulevard van Ulcinj. Iets buiten het centrum ligt Ladies Beach of het Zenska Plaza. Ladies Beach is zo genoemd omdat volgens een lokale legende het zwavelhoudende water uit de bronnen in de grotten geneeskrachtig zou zijn voor vrouwen met onder andere vruchtbaarheidsproblemen. Langs de kust van het zandstrand Ladies Beach groeien veel dennenbomen.

 

Velika Plaza strand

 

Het Velika Plaza is het langste zandstrand van Montenegro met een lengte van 12 kilometer, het strand ligt iets ten zuiden van Ulcinj tussen Port Milena en het Bojana eiland. Het Velika Plaza, het Grote strand, ligt in een beschermd natuurgebied tussen de duinen en is een nagenoeg ongerept strand dat langzaam afloopt in zee. Achter het strand ligt Doni Stoj, tussen Doni Stoj en Ada Bojana ligt een rivierdelta van de Bojana Rivier met Essen-Iepenbossen, ook wel alluviale bossen of beekbegeleidende bossen genoemd. Het bos overstroomd regelmatig door de Bojana rivier. Op een klein gedeelte van het Velika Plaza strand is kitesurfen populair, het overgrote deel van het strand is nog niet toeristisch ontwikkeld. Het is een vogelrijke omgeving en een mooi gebied om te wandelen.

 

 

Het Valdanos strand ligt vijf kilometer ten noordwesten van Ulcinj in de Valdanos Baai. Het Valdanos strand heeft de vorm van een halve maan en een lengte van 300 meter. Valdanos is de belangrijkste regio van Montenegro voor de productie van olijfolie. In het gebied staan circa 20.000 olijfbomen. De stranden van het eiland Ada Bojana liggen 15 kilometer ten zuidoosten van Ulcinj.