Werelderfgoed Montenegro

 

In Montenegro zijn nu 4 monumenten een werelderfgoed, waarvan 3 cultureel en 1 natuurlijk erfgoed (2017). Op de voorlopige werelderfgoed lijst staan nog zes monumenten, deze zullen in een later stadium waarschijnlijk toegevoegd worden aan het werelderfgoed van Montenegro. Informatie over het werelderfgoed in Montenegro:

 

Cultureel erfgoed Montenegro

 

De Natuurlijke en cultuurhistorische regio van Kotor . De stad Kotor en omgeving ligt in de natuurlijke Baai van Kotor tussen de nationale parken Orjen en Lovcen. Kotor was een belangrijk commercieel en artistiek centrum, monumenten in het gebied zijn paleizen, huizen en Romaanse kerken.

 

Stecci Middeleeuwse Grafstenen Begraafplaatsen. De Stecci zijn middeleeuwse grafstenen met decoratieve motieven op begraafplaatsen uit de twaalfde tot de zestiende eeuw, gezamelijk werelderfgoed in de landen Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Servië.

 

Venetiaanse verdedigingswerken van Stato da Terra en west Stato da Mar, 15 verdedigingswerken, gezamenlijk werelderfgoed met Kroatië en Montenegro.

 

Natuurlijk erfgoed Montenegro

 

Nationaal Park Durmitor, een bergplateau en een vallei gevormd door de kloof Tara, belangrijk bosgebied met veel meren.

 

Voorlopig werelderfgoed

 

  • De historische kern van Cetinje aan de voet van de berg Lovcen met veel culturele monumenten.
  • Doclea of Duklja, in de oudheid de grootste nederzetting van de Docleatae, een Illyrische stam.
  • Nationaal Park Biogradska gora in het noordoosten van Montenegro, met belangrijke oude bossen in het stroomgebied van de rivier Biograd.
  • Oude binnenstad van Bar met veel vestingwerken in het zuiden van Montenegro, tegenover het Italiaanse Bari.
  • Stecci of Stecak, monumentale middeleeuwse grafstenen in Bosnië Herzegovina, Kroatië, Montenegro en Servië. De circa 60.000 grafstenen hebben bijzondere decoratieve motieven.
  • Venetiaanse vestingwerken  in Montenegro bij Kotor en in Italië en Kroatië.