Mythische dieren

 

Mythische dieren of fabeldieren zijn dieren die niet echt bestaan, de dieren zijn een fantasie, verzonnen voor een mythe. Een mythe is vaak een verhaal met een boodschap, een verhaal over het verleden, een verhaal met menselijke eigenschappen of een fantasie over menselijke eigenschappen. De mythologische dieren in een verhaal hebben meestal bijzondere en bovenmenselijke eigenschappen zoals bijvoorbeeld Superman. Mythische dieren bestaan al eeuwen lang in volksverhalen. De top 10 mythische dieren is samengesteld uit wellicht de meest bekende mythologische figuren.

 

Top 10 mythische dieren:

 

1) De Phoenix staat symbool voor het verrijzen uit de as, voor het eeuwige leven. De Phoenix is een mythische vogel en komt veel voor in mythen uit Egypte en Griekenland. De Phoenix of de Feniks wordt ook wel de vuurvogel genoemd. Wanneer de Phoenix weet dat zijn leven ten einde loopt vliegt de mythische vogel naar de zon of naar de zonnegod Ra, de Phoenix verbrand dan en uit de as ontstaat een nieuwe Phoenix. In de meeste mythen leeft er maar één Phoenix op aarde.

 

2) Draken zijn mythologische dieren met een reptielachtig lichaam. Soms heeft een draak meerdere koppen. De Draken in de mythen kunnen meestal vliegen en spuwen vuur of een dodelijk gif. Meestal is een draak kwaadaardig maar in andere mythen kan een draak juist geluk brengen of wordt gezien als een wijs dier. In China zijn draken een symbool van moed en heldhaftigheid.

 

 

3) Een Zeemeermin is half mens en half vis, de vrouwen leven volgends de mythen in zee, ze zijn mooi en kunnen zeemannen verleiden om van hun koers af te wijken.  Een zeemeermin wordt ook wel een zeegodin genoemd. Een bekende zeegodin in mythen in Griekenland en Cyprus is Aphrodite, ze is uit het zeeschuim geboren en haar geboorteplaats ligt bij Paphos . In de verhalen zijn het niet altijd verleidsters maar ook vrouwen met geneeskundige eigenschappen. “De kleine zeemeermin” is een bekend spookje van Hans Christian Andersen.

 

4) De sphinx of sfinx vindt zijn oorsprong in de Egyptische mythologie. De sfinx is half mens (mannelijk) en half leeuw. In Egypte is een beeld van een sfinx vaak te zien bij piramides of bij een stadsingang, het doel was bescherming . In de Griekse mythologie komt ook een sphinx voor, half mens (vrouwelijk) en half leeuw en met vleugels. De grootste sfinx op aarde is de Sphinx van Gizeh in Egypte.

 

 

5) De nimf is een Griekse halfgodin en wordt in mythen gezien als een mooie jonge vrouw, ze leeft in de natuur. Een halfgodin is wel sterfelijk als een mens maar heeft goddelijke krachten, in de mythologie zijn nimfen de goden vaak behulpzaam. In verhalen horen mensen de nimf in het geluid van het ruisen van een beek (waternimfen) of een nieuwe plantensoort zou door een nimf  zijn ontstaan. Er zijn bijvoorbeeld nimfen van de bloemen zoals de Anthousa of nimfen van de winden maar er zijn ook nimfen die de godin Artemis of Aphrodite hielpen.

 

6) De eenhoorn lijkt het meest op een paard en heeft een lange spiraalvormige hoorn op zijn kop. Een eenhoorn duikt al eeuwenlang op in mythen vanuit de hele wereld. De eenhoorn wordt meestal gezien als een lief dier en als symbool van ongetemde vrijheid, zuiverheid en goedheid.

 

7) De vampier is in verschillende mythen een soort mens, maar dan in de overgang tussen leven en dood. De vampier heeft twee grote hoektanden en om in leven te blijven moet de vampier bloed drinken van levende mensen. Sommige van deze gebeten mensen werden zelf ook een vampier. Een vampier kan in sommige mythen veranderen in een vleermuis of wordt daarmee geassocieerd. De meeste bekende vampier is Graaf Dracula, een fictieve aristocratische vampier uit Transsylvanië in het huidige noorden en westen in Roemenië.

 

 

8) De weerwolf is overdag een mens en in de nacht een wolf. Een weerwolf is in Europese mythen een dier met een enorme kracht en sterke zintuigen. In de 16de eeuw werden er rechtszaken gehouden om weerwolven te ontmaskeren, later aan het begin van de 17de eeuw werden de verhalen over weerwolven afgedaan als waanvoorstellingen.

 

9) De Centaur is half mens en half paard. In de mythen zijn de centauren meestal erg sterk en nogal gewelddadig. Een uitzondering hierop is de goede en wijze centaur Chiron, hij was onderwijzer van Griekse helden.

 

10) Pegasus is een paard met vleugels uit de Griekse mythologie, meestal afgebeeld als een wit paard met witte of gouden vleugels. Pegasus is een favoriet dier bij dichters. In de Walt Disneyfilm “Hercules”  rijdt Hercules op Pegasus. Pegasus was in de Griekse mythologie drager van de bliksemschichten van Zeus op de Olympusberg . Naar de mythische Pegasus is er zelfs een sterrenbeeld genoemd, het sterrenbeeld is vooral in de herfst goed te zien als een duidelijk vierkant en wordt wel herfstvierkant genoemd.