Noorwegen

 

De hoofdstad van Noorwegen is Oslo. Noorwegen of Kongeriket Norge heeft een oppervlakte van 323.802 vierkante kilometer en 4,9 miljoen inwoners. De vlag van Noorwegen is rood met een blauw Scandinavisch kruis, de kleuren zouden het symbool zijn van democratie.

vlag Noorwegen

 

Noorwegen heeft een indrukwekkende en ongerepte natuur, met fjorden, meren, bossen en gletsjers. Bij Noorwegen liggen de archipels, Svalbard of Spitsbergen en Lofoten. Het land  heeft verschillende klimaatzones, zee-, land- en toendraklimaat. Een bijzonder mooi natuurverschijnsel is het noorderlicht ook wel aurora borealis of poollicht genoemd. Je kunt prachtige rondreizen door Noorwegen maken. Ga je liever met een single reis? Ook hiervoor zijn genoeg opties. Bekijk hier alle single reizen naar Noorwegen

 

Natuurgebieden Noorwegen

 

Er zijn in Noorwegen veel natuurgebieden, er zijn onder andere 51 Ramsar wetlands, 42 Nationale Parken, waarvan zeven in de Svalbard (Spitsbergen) archipel en twee geoparken. De meeste Nationale Parken zijn ongerepte berggebieden met een rijke flora en fauna, waaronder wilde rendieren en veel roofvogels. In het Nationaal Park Jotunheimen (zuid-Noorwegen) ligt de hoogste berg van Noorwegen: de Galdhøppigen, deze berg is deel van het hooggebergte van Noorwegen en deel van het Scandinavisch Hoogland. In het natuurgebied ligt ook het Gjendemeer en het Bessvatnet meer, de populaire wandelroute over de Bessegen biedt een schitterend uitzicht op deze meren. De naam zou komen uit de Noorse mythologie, een Jotun was een mythische trol of een reus.

 

 

Ten noordwesten van Oslo liggen aaneensluitend de Nationaal Parken Breheimen en Jostedalsbreen. Het gebied omvat bergen, groene valleien, snelstromende rivieren en gletsjers. In het gebied zijn goed gemarkeerde wandelpaden en trekkershutten. In het Dovrefjell berggebied op de grens van zuid- en centraal- Noorwegen zijn twee Nationale Parken:  het Dovrefjell-Sunndalsfjella en Dovre. In het gebied leeft de Muskusos, in de zomermaanden zijn er wandelsafari’s om deze grote dieren van ruim 300 kilo te observeren. Op de Dovrefjell tussen Oslo en de Dom van Nidaros in Trondheim loopt een oude pelgrimsroute van Saint Olav (patroonheilige van Noorwegen). De kathedraal van Nidaros is het nationale heiligdom van Noorwegen en gebouwd boven het graf van St. Olav. De pelgrimsroute “St. Olav Ways” bestaat uit verschillende wandelroutes maar alle routes eindigen in Nidaros, Trondheim.

vakantiebestemmingen Noorwegen

 

natuur en cultuur Noorwegen

 

overige informatie Noorwegen