Nationaal Park Fulufjellet

 

Het Nationaal Park Fulufjellet in Noorwegen is een grensoverschrijdend park met het gelijknamige en veel grotere nationale park in Zweden. Het Noorse Fulufjellet heeft een oppervlakte van 86,4 vierkante kilometer en ligt in de gemeente Trysil in de provincie Hedmark in het zuidoosten van Noorwegen.

 

Trysil winter

 

Het grootste skicentrum van Noorwegen ligt in Trysil, er zijn 66 pistes en 31 liften. De drie hellingen van de berg Trysilfjell zijn met elkaar verbonden door de skiliften. Het gebied staat bekend als een gezinsvriendelijk skigebied met aparte pistes voor kinderen en een skischool. Kinderen van 0 tot 6 jaar mogen gratis skiën. Het wintersportseizoen in Trysil opent op 1 november en sluit op 21 april. Populaire activiteiten in het gebied zijn een tocht met de hondenslee en ijsvissen.

 

 

Trysil zomer

 

In de zomer kan men in de gemeente Trysil onder andere raften op de Trysilelva rivier, vissen, wandelen, fietsen of deelnemen aan een walvissafari. Er zijn verschillende goede fietsroutes door de bergen en de bossen. In de Trysilelva rivier zwemt forel, vlagzalm, witvis en snoek. Er is een uitgebreid netwerk van wandelpaden van makkelijke tot moeilijke routes. De beste wandelperiode is van begin juli tot eind september. In Trysil leeft de grootste eland populatie van Noorwegen en tijdens het wandelen zijn er soms elanden (Alces alces), de grootse nog levende hertensoort, te zien. Het is ook mogelijk om op eland safari te gaan met een lokale gids.

 

 

Nationaal Park Fulufjellet

 

Nationaal Park Fulufjellet is opgericht op 27 april 2012 en is het 42ste Nationale Park van Noorwegen. Het landschap kent grote hoogteverschillen met rotsachtige kloven. De kenmerkende vegetatie in het natuurgebied bestaat vooral uit heide en dennenbossen. In het nationale park Fulufjellet leven beren, veelvraten, lynxen en wolven. Vogelsoorten in het gebied zijn ander andere de auerhoen, korhoen, Alpensneeuwhoen en hazelhoen.