Geirangerfjord

 

Er zijn in Noorwegen veel fjorden, een fjord is een diepe inham in zee ontstaan door een gletsjer die een vallei uitslijpt, vervolgens stroomt zo’n uitgeslepen vallei vol met zeewater. Van de 200 fjorden langs de westkust van Noorwegen zijn twee West-Noorse fjorden een werelderfgoed: de Geirangerfjord en de Naeroyfjord. Deze twee fjorden hebben een bijzondere ligging met een uitzonderlijke natuurlijke schoonheid vanwege de hoge steile rotswanden met veel watervallen en bossen.

 

 

De steile rotswanden van de fjorden hebben een maximale hoogte van 1400 meter boven de Noorse Zee en een maximale diepte van 500 meter. De fjorden hebben een breedte van 250 meter tot 2,5 kilometer. De West-Noorse fjorden Geirangerfjord en Naeroyfjord zijn volgens Unesco de minst aangetaste fjorden door menselijke activiteit van Noorwegen.

 

Geirangerfjord

 

De Geirangerfjord ligt in de provincie More og Romsdal in het westen van Noorwegen, de Geirangerfjord heeft een lengte van 15 kilometer en een breedte van 0,6 tot 1,3 kilometer. Aan het einde van de fjord ligt het plaatsje Geiranger.

 

Geirangerfjord heeft bijzonder steile en hoge rotsen, in de bergen liggen een paar verlaten boerderijen. Vanaf de rotsen stortten indrukwekkende watervallen naar beneden, de meest bekende watervallen zijn de “Zeven Zusters”, de “Suitor” of “Friaren” en de “Bruidssluier”. De Bruidssluier waterval valt als een lichte sluier over de rotsen dit is vooral goed te zien als de zon er op schijnt.

 

De Zeven Zusters waterval heeft zeven afzonderlijke stromen, waarvan de hoogste stroom water een vrije val maakt van 250 meter. De Zeven Zusters waterval en de tegenover gelegen Suitor waterval liggen op circa zes kilometer van het dorp Geiranger bij de historische Knivsfla boerderij in de gemeente Stranda. De watervallen worden gevoed door smeltwater uit de bergen, de beste periode om de watervallen te zien is van mei tot en met juli, buiten die periode zijn soms niet alle zeven stromen te zien.

De legende van de watervallen is dat de Friaren waterval een huwelijksaanzoek wil doen aan een van de Zeven Zusters maar nooit komt een van de zusters dichtbij genoeg en dus blijven ze voor eeuwig stromen (treuren) om een onbeantwoorde liefde.

 

 

Activiteiten Geirangerfjord

 

  • Er zijn cruises en rondvaarttochten in de fjord en er vaart een ferry van Geiranger naar Hellesylt of van Geiranger naar Valldal. Het is ook mogelijk om met een gehuurde kajak de fjord te verkennen, een kano trip te maken met een gids of te gaan raften op de Valdolla rivier.

 

  • Een mooie route met de auto is de Adelaarsweg (Ornevegen), een steile weg met haarspeldbochten die eindigt bij Eidsdal op een hoogte van 620 meter met fascinerend uitzicht. Een populaire toeristische route met de auto is de Trollstigen, een 106 kilometer lange route door het westen van Noorwegen met steile bergwanden, watervallen, fjorden en groene bergen en dalen.

 

  • Rond Geirangerfjord zijn verschillende wandelroutes, zoals bergwandelingen naar de historische boerderijen Knivsfla en Skagefla. Er zijn mooie wandeltochten naar onder andere Dalsnibba en Flydalsjuvet, uitzichtpunten met schitterende vergezichten.
  • Er zijn twee skicentra in het gebied, een winterskicentrum en een zomerskicentrum, vanaf zo’n 1500 meter hoogte kan er een afdaling gemaakt worden met schitterend uitzicht op de fjord.

 

Naeroyfjord

 

Naeroyfjord

De Naeroyfjord heeft een lengte van circa 18 kilometer en is een zijtak van de Sognefjord. De Naeroryfjord ligt circa 110 kilometer ten zuiden van de Geirangerfjord. Er zijn verschillende cruises mogelijk door de fjord en er is een bootverbinding tussen Flam en Gudvangen.

 

In de directe omgeving van Naeroyfjord liggen een aantal wandelroutes en de fietsroute Rallarvegen, de weg van de spoorarbeiders. Het hoogste punt van de bijzonder mooie fietsroute ligt op 1341 meter hoogte.

 

 

Tussen Myrdal en Flam ligt de Flamsbana of de Flam spoorlijn, een schitterend treintraject door het ruige Noorse landschap met steile bergen, langs watervallen en besneeuwde bergtoppen. Het is een van de steilste spoorbanen ter wereld en wordt door Lonely Planet de mooiste treinrit ter wereld genoemd.